h

Onderzoek naar misstanden bij zorgorganisatie AMSTA

10 mei 2011

Onderzoek naar misstanden bij zorgorganisatie AMSTA

Na geslaagde onderzoeken naar de situatie bij zorgorganisaties Cordaan en Osira opent de SP deze week een meldpunt voor misstanden bij het Amsterdamse zorgbedrijf AMSTA. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "We krijgen dezelfde signalen vanuit AMSTA als eerder vanuit de andere zorgorganisaties over gebrekkige zorg en intimidatie van personeel door het management. Reden genoeg voor een nieuw SP-onderzoek."

Maureen van der Pligt)

De resultaten van SP-meldpunten over Cordaan en Osira leidden uiteindelijk tot vragen in de Tweede Kamer en onderzoeken door de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ). De OsiraGroep werd in maart zelfs onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie. Van der Pligt: "Uit de meldingen die de SP over Osira kreeg kwam naar voren dat werknemers vaak onder druk werden gezet door leidinggevenden en dat er veel schortte aan de zorgverlening. Die signalen zijn opgepikt door de IGZ. Van AMSTA horen we nu dezelfde verhalen. En hoewel het management inmiddels beterschap beloofd heeft, lijkt het ons toch goed een onderzoek te starten naar de instellingen van AMSTA."

In reactie op het onder toezicht stellen van Osira vroeg de SP aan zorgwethouder Eric van der Burg (VVD) om een algemeen meldpunt in te stellen waar Amsterdammers, zowel personeel als clinten, hun klachten over de zorgverlening in de stad kwijt te kunnen. Van der Burg weigert echter zo’n meldpunt in te stellen. Van der Pligt: "Dat is heel jammer. Als Amsterdam een algemeen zorgmeldpunt zou openen, dan zou de gemeente misstanden kunnen signaleren en kunnen doorgeven aan de Inspectie of zelf maatregelen kunnen nemen. Dus wij blijven ook ijveren voor een algemeen meldpunt."

Naar het meldpunt

Bekijk het item van Uitgesproken VARA over AMSTA met Maureen van der Pligt hieronder:

U bent hier