h

Buurten in de Aireystrook: Tegen sloopplannen

22 april 2012

Buurten in de Aireystrook: Tegen sloopplannen

De meeste bewoners van de Aireystrook woningen in Slotermeer zijn tegen de sloopplannen in deze buurt. De meeste mensen zijn stevig geworteld in hun buurt en willen er dan ook graag blijven. Dat hoorden SP'ers tijdens een buurtactie van de bewoners zelf. De SP gaat ermee aan de slag in de gemeenteraad.

De Aireystrook aan de Burgemeester de Vlugtlaan in Slotermeer maakt deel uit van het Van Eesterenmuseum. Het stadsdeelbestuur van Nieuw-West is met de woningcorporatie Eigen Haard van mening dat deze volkswoningen moeten worden gesloopt om plaats te maken voor dure nieuwbouwwoningen. De bewonersvereniging, erfgoedorganisaties maar ook de SP en Wijksteunpunt Wonen zijn voorstander van renovatie zodat de woningen en het authentieke karakter bewaard blijven. Een rapport van Van Schagen Architecten uit 2008 geeft aan dat renovatie heel goed mogelijk is.

De SP hield daarom, ondersteund door de bewonerscommissie, een buurtactie om de meningen van de bewoners over de voorgenomen sloop te inventariseren en ze te delen met de lokale en gemeentelijke politiek. Een beperkt deel van de woningen van de Aireystrook wordt bewoond door antikraak-bewoners die nauwelijks voorstander zijn van sloop. De authentieke bewoners van deze woningen reageren soms berustend omdat weerstand tegen sloop zinloos lijkt te zijn. Bij duurdere woningen denken velen dat huursubsidie compensatie biedt. Ze zijn duidelijk niet goed genformeerd over hun kansen op de woningmarkt.

Het buurtonderzoek laat duidelijk zien dat de meeste bewoners voorstander zijn voor renovatie boven sloop. De SP neemt deze conclusies mee naar de gemeenteraad om te proberen de sloopplannen alsnog tegen te houden en daarmee op te komen voor de belangen van de bewoners in de Aireystrook.

U bent hier