h

Kies voor goede hulp bij huishouden

10 april 2014

Kies voor goede hulp bij huishouden

De kwaliteit van de hulp bij het huishouden in Amsterdam moet op peil blijven. De gemeente moet daarom zelf een goede thuiszorgorganisatie kiezen in plaats van het over te laten aan de markt. Dat stelt SP-raadslid Remine Alberts binnenkort in de gemeenteraad aan de orde. Alberts: "Mensen moeten door de kabinetsplannen steeds langer thuis blijven wonen en daarom is een goede thuiszorg des te belangrijker. In het marktdenken staat het geld en de winst centraal. Dat willen wij niet. Wij vinden het belangrijk dat de cliënten en hun zorg centraal staan."

Hulp bij huishouden is een belangrijke voorziening die ouderen in staat stelt langer thuis te kunnen blijven wonen. Alberts: "De hulp zorgt er niet alleen voor dat het huis schoon en in orde is. Ook is de medewerker vaak degene die ziet of de situatie van de cliënt aan het veranderen is: kijkt nog eens in de koelkast of ziet of de woning aan het verrommelen is. Deze zogeheten signaleringsfunctie maakt deel uit van de opleiding van de medewerker en draagt bij aan een goede thuissituatie."
 
Al in juni zal een nieuwe aanbestedingsprocedure van start gaan. In zo'n aanbestedingsprocedure kunnen allerlei bedrijven zich inschrijven om de hulp bij het huishouden in Amsterdam te mogen uitvoeren. In plaats van zo'n aanbesteding waar marktwerking erg belangrijk is, wil de SP dat gemeente het werk gunt aan de zorgaanbieder die de beste kwaliteit levert. Alberts: "Zo stellen we niet alleen de zorg centraal, maar houdt de gemeente ook veel meer invloed op de hulp bij het huishouden. Want wanneer de gemeente gunt in plaats van aanbesteedt, kan de gemeente blijven toezien op de kwaliteit en dan moet de zorgaanbieder daar naar luisteren. Dat levert dus uiteindelijk de beste zorg op voor de Amsterdammers.”

U bent hier