h

Betrek cliënt en vakmensen bij nieuwe WMO

9 juli 2014

Betrek cliënt en vakmensen bij nieuwe WMO

De SP roept zorgwethouder Van der Burg op om vakmensen, cliënten en hun ondersteuners te betrekken bij de nieuwe WMO. SP-raadslid Remine Alberts: “Er komen ingrijpende veranderingen op ons af. Cliënten moeten daar goed bij worden begeleid. Daarnaast komt er veel verantwoordelijkheid te liggen bij mantelzorgers en vrijwilligers dus ook daar moet aandacht voor zijn. Tot slot hebben de vakmensen zoals thuiszorgmedewerkers kennis van zaken. Die kennis moeten we gebruiken.”

De nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning werd gisteren aangenomen in de Eerste Kamer. De WMO gaat over ondersteuning voor hulpbehoevende mensen, zoals hulp bij het huishouden of persoonlijke verzorging. De SP heeft in de Eerste en Tweede Kamer veel kritiek op die plannen. Zo moeten overhaast allerlei hervormingen worden doorgevoerd waardoor de kwaliteit van de zorg in het geding is. Ook gaan de hervormingen gepaard met fikse bezuinigingen.

 Alberts: “Helaas heeft een meerderheid van de Kamer nu de plannen aangenomen. Dat betekent dat we er niet omheen kunnen en ervoor moeten zorgen dat ze op een sociaal en goed mogelijke manier worden uitgevoerd. Gelukkig hebben we in het collegeakkoord een aantal goede afspraken kunnen maken over de zorg. Zo wordt er een rem gezet op de marktwerking en komt er een fonds om de gevolgen van de rijksplannen op te vangen. Maar de hervormingen die de regering nu doorvoert betreffen een hele kwetsbare groep mensen. Het is dus ontzettend belangrijk dat we daar bovenop blijven zitten en ingrijpen als er wat fout dreigt te gaan.”

 

U bent hier