h

Bewaak kwaliteit gemeentelijke ICT

1 september 2014

Bewaak kwaliteit gemeentelijke ICT

De SP wil dat de gemeente in kaart brengt of gemeentelijke diensten en stadsdelen nog wel werken met ICT die aan de voorwaarden van deze tijd voldoet. SP-raadslid Tiers Bakker doet deze oproep nadat gebleken is dat de gemeente mede dankzij verouderde ICT flinke problemen heeft bij de gemeentelijke belastingdienst. Bakker: “De ICT van de gemeente Amsterdam hoort betrouwbaar, veilig en efficiënt te zijn. Een goede ICT is ontzettend belangrijk voor goed functionerende overheid.”

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat de gemeente orde op zaken moet stellen bij de gemeentelijke belastingdienst. Daar gaat momenteel veel mis bij het bepalen van de WOZ-waardes, de waarde van huizen en gebouwen op basis waarvan belastingen worden geïnd. Alhoewel de kans klein is dat het zover komt, kunnen de problemen er in het uiterste geval toe leiden dat de gemeente volgend jaar geen onroerende zaakbelasting (OZB) kan innen. Die belastinginkomsten bedragen zo’n 160 miljoen per jaar. 

Bakker wil nu weten of het vaker voorkomt dat de gemeente met verouderde ICT werkt. Twee jaar geleden is de gemeente begonnen aan een grote hervorming op ICT-gebied. Onder de noemer ‘ICT-centraal’ werd de gemeentelijke dienst ICT verantwoordelijk voor de computers waar de ambtenaren mee werken. Tegelijkertijd zijn veel gemeentelijke diensten en stadsdelen nog wel verantwoordelijk voor bepaalde computerprogramma’s die gebruikt worden. Bakker: “Ik wil weten wie er toezicht op houdt dat die ICT van goede kwaliteit is. Ook wil ik weten of de eisen waaraan de ICT moet voldoen wel helder genoeg zijn. ICT die niet voldoet vormt een groot risico voor de overheid en dat wil ik voorkomen.”

De SP heeft over dit onderwerp schriftelijke vragen ingediend.

U bent hier