h

ROOD en SP solidair met de actievoerders in het Spinhuis

8 september 2014

ROOD en SP solidair met de actievoerders in het Spinhuis

Studenten hebben zondagmiddag de Common Room van het Spinhuis gekraakt. De SP en haar jongerenvereniging, ROOD, steunen de doelstellingen van de actievoerders.

Tot voor kort was de Common Room een plek die gerund werd door studenten die onafhankelijk van de UvA opereerden zonder winstoogmerk. Het Spinhuis is nu gesloten en de UvA wil van het pand af. De actievoerders geven in een persbericht aan de ruimte te “herclaimen voor de academische gemeenschap”. De studenten eisen onderwijs dat van onderaf wordt georganiseerd. Een eis die de studenten neerleggen is meer democratische inspraak in het beleid van de universiteiten. 

SP-raadslid Erik Flentge kan zich vinden in de brede oproep die de studenten doen. "De kritiek van de studenten is zeer terecht. De SP strijdt landelijk al jaren voor een bloeiende academische gemeenschap. Die strijd is nodig omdat studeren alsmaar duurder wordt, de kwaliteit van het onderwijs achteruit gaat en medezeggenschap vaak een lege huls lijkt. Zoals studenten, docenten en hoogleraren bij eerdere acties al aangaven, hoort de Universiteit geen 'koekjesfabriek' te zijn. Er zal meer ruimte moeten komen voor onafhankelijk onderzoek én goed kwalitatief onderwijs. Als in Amsterdam de ommekeer start naar meer academische kwaliteit en democratie, is dat goed voor de universiteit, de studenten, de professionals en de samenleving." 

ROOD-contactpersoon David Schreuders benadrukt: “De Common Room van het Spinhuis was een plaats waar veel studenten graag kwamen. Er hing een gemoedelijke en open sfeer. Studenten en docenten konden er op een toegankelijke manier met elkaar in discussie gaan over dingen als wetenschap en de samenleving. Het was een goed voorbeeld van hoe de academische gemeenschap er volgens mij uit zou moeten zien. Nu het Spinhuis is gesloten en wordt ingeruild voor het Roeterseilandcomplex gaat er veel verloren. Studenten op het Roeterseiland spreken van een ziekenhuissfeer, en docenten en studenten leven er gescheiden. De universiteit zou moeten luisteren naar de mening van de studenten hierover, de eis voor echte medezeggenschap steunen wij daarom van harte."

De SP en ROOD zullen op maandagmiddag in gesprek gaan met de actievoerders om steun te betuigen.

U bent hier