h

Aanvalsplan Armoede: iedereen moet mee kunnen doen

22 april 2015

Aanvalsplan Armoede: iedereen moet mee kunnen doen

SP-wethouder Arjan Vliegenthart heeft het Aanvalsplan armoede gepresenteerd waarmee Amsterdam de strijd aanbindt met de armoede in de stad. SP-wethouder Arjan Vliegenthart: “Amsterdam is een mooie stad waar inwoners naar elkaar omkijken. We zorgen voor hen die het minder hebben getroffen in het leven.”

Het aanvalsplan is een uitwerking van de plannen uit het coalitieakkoord waar 20 miljoen euro per jaar extra wordt uitgetrokken voor het bestrijden van de armoede. Het aanvalsplan heeft zeven actielijnen

  • Meedoen ongeacht de dikte van je portemonnee
    Ook mensen met minder geld moeten deel kunnen nemen aan het Amsterdamse leven. Dat betekent dat ouderen gratis met het openbaar vervoer kunnen en er meer activiteiten met de stadspas kunnen worden gedaan.
  • Gelijke kansen voor kinderen Kinderen mogen geen achterstand  krijgen omdat hun ouders het niet breed hebben. Daarom kunnen ze gratis sporten en is er ondersteuning voor schoolactiviteiten door bijvoorbeeld een laptop-regeling.
  • Aandacht werkende minima
    De groep mensen die recht heeft op armoedevoorzieningen wordt uitgebreid van 110% naar 120% van het wettelijk sociaal minimum. Daardoor krijgen ook mensen die werken maar een laag inkomen hebben, zoals vaak het geval bij zzp’ers, recht op ondersteuning. 
  • Armoedevoorzieningen toegankelijk
    Iedereen die recht heeft op armoedevoorzieningen moet die ook kunnen ontvangen. Er komt daarom een communicatieoffensief en de aanvraagprocedure wordt versimpeld. 
  • Aanpak schulden De bestrijding van schulden wordt verbeterd. Er wordt meer gedaan aan voorlichting over hoe om te gaan met geld.
  • Gezondheid en armoede
    Het verschil in gezondheid tussen rijke en arme mensen moet kleiner worden. Daarom is er een gratis aanvullende zorgpolis. Daarnaast wordt een gezonde leefstijl gestimuleerd, bijvoorbeeld door gezondere pakketten van de voedselbank en hulp bij het stoppen met roken.
  • Betaalbaar wonen
    De huur is vaak de grootste kostenpost in het huishoudboekje. De huurverhoging voor minima wordt beperkt. Er worden afspraken gemaakt met corporaties over betaalbare huren.

Een aantal van de plannen is al eerder in gang gezet, maar het Aanvalsplan armoede benadert armoede als een breed probleem met veel verschillende kanten, oorzaken en gevolgen. Vliegenthart: “We nemen het probleem armoede heel serieus en gaan het grondig te lijf. Omdat de oorzaken en gevolgen van armoede divers zijn heeft het plan een groot aantal maatregelen, met als uitgangspunt dat armoede niet mag leiden tot achterstand en uitsluiting. In Amsterdam is geen plek voor armoede en iedereen moet mee kunnen doen onafhankelijk van de dikte van je portemonnee. ”

U bent hier