h

Te hoge boetes bij uitkering worden opnieuw bekeken

20 mei 2015

Te hoge boetes bij uitkering worden opnieuw bekeken

Op verzoek van SP-raadslid Peter Kwint gaat wethouder Vliegenthart onderzoeken of het mogelijk is om mensen met een uitkering die een torenhoge boete hebben ontvangen, terug te betalen. Kwint: “De rechter heeft gesproken: de boetes die dit kabinet voor kleine foutjes en vergrijpen heeft opgelegd waren idioot hoog. Mensen worden hierdoor kapot gemaakt. Dan moeten wij proberen die fout van Den Haag te compenseren.”

Televisieprogramma De Monitor gaf aandacht aan de gemeente Leeuwarden, die als eerste aangaf de boetes terug te gaan betalen. Kwint wil dat het Amsterdamse stadsbestuur gaat kijken of Amsterdam hetzelfde kan doen. “Het is al erg genoeg dat er een rechter voor nodig was om mensen in een uitkering te beschermen tegen de boetedrift van PvdA-minister Asscher, maar nu vraagt Asscher van gemeenten mensen niet te compenseren. Dan jaag je mensen moedwillig nog verder de problemen in. Ik snap daar helemaal niks van.”

Ondertussen heeft het kabinet – nadat het door de rechter op de vingers is getikt - aangekondigd het boeteregime te herzien. Maar er blijft een groep over die daarvoor al een stevige boete heeft gekregen, terwijl het vaak om onopzettelijke en kleine overtredingen ging.

U bent hier