h

Koop gemeentelijke ICT verantwoord in

29 juli 2015

Koop gemeentelijke ICT verantwoord in

SP en D66 willen dat de gemeente bij de inkoop van computers, printers en mobiele apparaten rekening houdt met de omstandigheden waarin de apparaten zijn geproduceerd. SP-raadslid Tiers Bakker: “De gemeente heeft duizenden computers en aanverwante apparaten. Dan heb je als inkoper ook wat te vertellen. Laten we die invloed gebruiken om de omstandigheden in de productielanden te verbeteren.”

Overheden nemen op grote schaal computers, laptops, mobiele telefoons, printers en kopieermachines af. Zo ook de gemeente Amsterdam. De productie van deze apparaten wordt vaak uitbesteed aan lagelonenlanden. In die landen zijn gezondheidsproblemen, veiligheidsproblemen, onleefbare lonen, lange werkdagen en gebrek aan arbeidsrechten niet ongewoon.

Inmiddels hebben een aantal Nederlandse gemeenten, waaronder Eindhoven, Rotterdam en Utrecht zich aangesloten bij Electronics Watch. Electronics Watch is een onafhankelijke monitoringorganisatie die naleving van werknemersrechten in de wereldwijde elektronica-industrie nastreeft door middel van maatschappelijk verantwoorde overheidsinkoop in Europa. SP en D66 roepen de gemeente op om zich ook aan te sluiten bij dit initiatief en hebben schriftelijke vragen ingediend over dit onderwerp.

U bent hier