h

Blog Laurens Ivens

31 augustus 2020

Betaalbare woning nodig? Wellicht heeft u bij volgend kabinet meer geluk.

Foto: Jos van Zetten

Deze week kreeg ik een hele opvallende brief van de minister van Wonen, Kajsa Ollongren. Op mijn voorstel om de verhuurderheffing – de rem voor de nieuwbouw van sociale huurwoningen – af te schaffen, gaf ze aan dat er een structurele oplossing nodig is, maar dat het volgend kabinet daar een besluit over moest nemen. Het kabinet is kennelijk al uitgeregeerd.

Lees verder
24 augustus 2020

20 miljard

Foto: Jos van Zetten

Nederlanders hebben met elkaar 20 miljard euro extra weten te sparen tijdens de Coronacrisis. Een duizelingwekkend bedrag. Terwijl bij veel mensen de inkomsten opdroogden en armoede toeneemt, wist een ander deel van de Nederlanders niet wat ze met hun geld konden doen. Geen vakanties, geen etentjes en geen grote investeringen, dan nog maar liever het geld op de bank zetten zonder er rente voor te ontvangen.

Lees verder
6 juli 2020

Bouwen, bouwen, bouwen…..met de rem erop

Er is een schreeuwend tekort aan (betaalbare) woningen. Ik denk dat ongeveer elke Amsterdammer dat herkent en dit erg zorgelijk vindt. In Amsterdam zit de nieuwbouw al vanaf 2014 op een recordniveau, maar het tekort aan woningen blijft immens. Er zijn nog veel meer woningen nodig, en omdat ook de Tweede Kamer dit probleem ziet, werd er donderdag een motie aangenomen van VVD en CDA waarin de minister werd opgeroepen om een plan voor de korte en middellange termijn te maken om veel woningen bijgebouwd te krijgen.

Lees verder
4 mei 2020

Vrijheid in Coronatijd

Foto: Jos van Zetten

We weten het echt niet meer. Tenminste dat wordt mij duidelijk als ik hier mijn raam uit kijk. Ik zie een overvolle parkeerplaats bij het winkelcentrum Boven ’t Y (Buikslotermeerplein), gezinnen die gezellig met elkaar gaan shoppen en volle stoepen met mensen die onmogelijk anderhalve meter afstand kunnen houden. Aan de andere kant van de straat staat een Woonzorgcentrum: gesloten. De mensen die daar ‘gevangen’ in wonen, zien vermoedelijk met lede ogen aan dat hun medemensen de verspreiding niet actief proberen te voorkomen, waarmee de opening van het Woonzorgcentrum waarschijnlijk langer op zich laat wachten.

Lees verder
28 april 2020

Solidair de crisis uit: Herverdelen

Foto: Jos van Zetten

Het is weer het einde van de maand. Een bizarre maand. Een maand met de grootste gezondheidscrisis in jaren. Bijna iedereen kent wel iemand die getroffen is door Corona. Indirect zijn we allemaal getroffen door het onnatuurlijke afstand houden, de verplichte thuisisolatie en de grote onzekerheid voor de toekomst. Niet alleen wat betreft gezondheid, maar ook over de verdiensten.

Lees verder
14 april 2020

Huurverlaging nu

Met de verkoopslogan ‘locatie, locatie, locatie’ hebben veel Amsterdammers bizar hoge koop- of huurprijzen moeten slikken de afgelopen jaren. Amsterdam is nou eenmaal zo duur, want dit is de stad waar het gebeurt. Het Rijksmuseum, de Melkweg en de vele kantoren. Maar wat als die allemaal gesloten zijn, wat betaal je dan nog voor ‘locatie, locatie, locatie’?  

Lees verder
31 maart 2020

Laat de meest kwetsbaren niet twee keer de dupe van deze crisis zijn

Foto: Jos van Zetten

Wat een heftige tijd! Amsterdammers zijn ziek, Amsterdammers maken zich zorgen, Amsterdammers verliezen hun inkomen en hun onbevangenheid. Waar iedereen de dupe is van deze Coronacrisis, heb ik toch vooral te doen met de meest kwetsbare Amsterdammers. Stadgenoten die ziek zijn en stadgenoten die zorg nodig hebben die nu niet geleverd kan worden. Je zult maar afhankelijk zijn van die fysiotherapeut, thuishulp nodig hebben of afhankelijk zijn van voedselhulp terwijl de winkels leeggehamsterd zijn. Deze mensen vangen de hardste klappen. Ze maken zich niet alleen zorgen, maar zijn nu al de dupe.

Lees verder
2 maart 2020

Revival van links

Foto: Gage Skidmore / Flickr

“De politiek heeft in dertig jaar tijd de volkshuisvesting kapotgemaakt.” Een rake uitspraak afgelopen weekend die opvallend genoeg gedaan werd door PvdA-jongeren. Hoezeer ik het er ook mee eens ben, fronste ik toch wat wenkbrauwen: was het niet mede die PvdA die vele malen heeft meegeholpen met de sloop van de volkshuisvesting? Ondertussen lijkt aan de andere kant van de wereld in de Verenigde Staten een man kanshebber te worden voor het presidentschap met een links programma. Bernie Sanders is een sociaal-democraat die zich trots een socialist noemt. Er lijkt sprake van een revival van links!

Lees verder
4 februari 2020

Mijn handen jeuken

Foto: SP Amsterdam

Waar de afgelopen jaren veel beleid overgedragen is van het Rijk naar de gemeenten (gedecentraliseerd) is het vreemd dat dit op het gebied van wonen nog nauwelijks is gebeurd. Dit terwijl juist woningnood, huizenprijzen en leefbare buurten erg verschillend kunnen zijn tussen afzonderlijke steden.

Lees verder
21 december 2019

Ageren en optreden

Foto: Jos van Zetten

De afgelopen jaren ben ik onwijs veel mensen tegengekomen die het slachtoffer zijn geworden van mensen die zoveel mogelijk willen verdienen aan de woning die ze bezitten.

Lees verder

Pagina's

U bent hier