h

De Buurt aan het Woord: manifest tegen massatoerisme

Amsterdam weer van de Amsterdammers, een einde aan de vercommercialisering, en een eerlijke verdeling van lasten en de lusten van het toerisme. Dat zijn de belangrijkste signalen die bewoners lieten horen tijdens een serie bijeenkomsten over de gevolgen van het massatoerisme. Deze signalen vormen de basis voor het rapport: ‘De buurt aan het woord: manifest tegen massatoerisme'.

Foto: SP Amsterdam

Amsterdam is een mooie stad met veel bezienswaardigheden. Meer toeristen dan ooit weten onze mooie stad te vinden. Maar terwijl grote bedrijven dankzij het massatoerisme grof geld verdienen, zijn de bewoners het kind van de rekening. Buurtwinkels verdwijnen, de leefbaarheid staat onder druk, touringcars en allerlei pretvoertuigen blokkeren de doorgang voor voetgangers, en door illegale vakantieverhuur is het vinden van een betaalbare woning nog moeilijker geworden.

Foto: SP / SP Amsterdam

Harde maatregelen zijn nodig om de overvolle binnenstad te ontlasten en terug te geven aan de Amsterdammers. Daarom organiseerde de SP in de zomer van 2017 thema-avonden in het centrum, om met bewoners te spreken de problemen en de gewenste oplossingen De uitkomst daarvan is opgeschreven in De buurt aan het woord: manifest tegen massatoerisme.

Bewoners roepen onder andere op tot de volgende maatregelen:

  • Meer handhavers en keihard aanpakken van overlast
  • Geen extra fastfood-, IJs- & wafelwinkels, steakhouses en souvenirshops
  • Weg met pretvervoer zoals de bierfiets, segway en hop-on-hop-off-bussen
  • Meer ruimte voor voetgangers en fietsers
  • Schrappen van de publiekscampagne IAmsterdam
  • Afrekenen met illegale vakantieverhuur

Per hoofdstuk wordt ingegaan op deze, maar ook vele andere maatregelen die door bewoners werden genoemd om de balans tussen wonen, werken en recreëren in Amsterdam te herstellen.

De SP steunt de centrumbewoners in hun strijd om de stad bewoonbaar te houden. Graag trekken we samen op om steun voor dit manifest te vergaren.

Het gehele manifest is HIER te downloaden.

Doe mee!

Wilt u dit manifest ondersteunen? Dat kan, via onderstaand formulier! Als organisatie het manifest ondersteunen? Ook dat kan! Stuur een mail met uw gegevens en logo van uw organisatie naar sp@raad.amsterdam.nl


Onderteken De Buurt aan het Woord: manifest tegen het massatoerisme

Mokum is geen melkkoe, Mokum is van ons Amsterdammers! Daarom ondersteun ik de doelstellingen en maatregelen uit 'De buurt aan het woord; manifest tegen massatoerisme'.
 

Maximaal 10 cijfers, zonder verbindingsstreepje
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Dank voor uw reactie. Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om.

U bent hier