h

Amsterdam gaat ervaringsdeskundigen opleiden voor betere zorg

17 februari 2017

Amsterdam gaat ervaringsdeskundigen opleiden voor betere zorg

Op initiatief van de SP krijgen twaalf Amsterdammers met een bijstandsuitkering en ervaring in de zorg de mogelijkheid opgeleid te worden tot gediplomeerd ervaringsdeskundige. Met een officieel diploma kunnen zij vervolgens ingezet worden om de zorg te verbeteren. SP-gemeenteraadslid Nelly Duijndam: “Heel mooi dat de gemeente op deze wijze het belang erkent van ervaringsdeskundigen in de zorg. Mensen die zelf hebben meegemaakt hoe de zorg werkt kunnen meehelpen de afstand tussen beleidsambtenaren, zorgmedewerkers en hulpbehoevenden te verkleinen.”

Van organisaties die bijvoorbeeld thuiszorg of dagbesteding verzorgen, eist de gemeente dat ervaringsdeskundigen ingezet worden. Maar voordat iemand met ervaring in de zorg kan worden ingezet als ervaringsdeskundige, moet diegene een opleiding volgen om te leren op welke manier hij of zij goed ervaringen kan delen. Zo’n opleiding kost 1500 euro en voor mensen met een bijstandsuitkering  is zo'n bedrag niet op te brengen.

Duijndam: “Omdat getrainde ervarinsdeskundigen echt belangrijk zijn, gaat de gemeente de opleiding nu aanbieden als officiële leerstage. Het mooie daaraan is dat deelnemers kunnen leren de zorg te verbeteren maar tegelijkertijd ook bovenop hun uitkering een premie krijgen. Daarmee komen ze uit op tenminste het minimumloon, meer dus dan een uitkering.”

Zie ook:

U bent hier