h

Grijp in op falende thuiszorgmarkt

3 augustus 2018

Grijp in op falende thuiszorgmarkt

Foto: SP Amsterdam

De gemeente moet ingrijpen bij Amsterdamse thuiszorgbedrijven die niet voldoen aan de eisen voor goede en veilige zorg. Zo moet de wethouder de slecht presterende bedrijven aanspreken en, indien mogelijk, bestraffen. SP-duoraadslid Cobie Groenendijk: “Mensen in Amsterdam krijgen te vaak niet de zorg waar ze recht op hebben. Dat moet echt anders.”

Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat veel thuiszorgbedrijven niet aan de regels voldoen voor goede en veilige zorg. Maar liefst 48 van de 50 thuiszorgbedrijven scoren een onvoldoende, waarvan 7 in Amsterdam. Er is onvoldoende personeel beschikbaar, het beschikbare personeel is vaak ongeschoold en kwaliteitsrichtlijnen worden niet nageleefd.

Een van de Amsterdamse thuiszorgbedrijven gaat zelfs zo ver dat zij de bewegingsvrijheid van zorgbehoevenden ernstig beperkt, onder andere door vastbinden, deuren op slot doen en cameratoezicht. De landelijke inspectie voor de gezondheidszorg treedt, zo blijkt uit het onderzoek, onvoldoende op tegen slechts presterende zorgbedrijven.

De resultaten uit het onderzoek komen bovenop het zwartboek dat thuiszorgmedewerkers en SP vorige maand aanboden aan zorgwethouder Kukenheim.

SP, GroenLinks, D66 en PvdA vragen een debat aan. Groenendijk: “Het rapport van de consumentenbond is het zoveelste bewijs dat marktdenken in onze gezondheidszorg niet werkt. Tijd dat de gemeente ingrijpt en de thuiszorgbedrijven aanspreekt op hun falen. Wat de SP betreft mag dat ook zijn via een boete of het ontbinden van het contract als dat tot de mogelijkheden behoort,” aldus Groenendijk.

Verder zal de SP de wethouder oproepen om vaart te maken met het opzetten van de nieuwe thuiszorgcoöperatie. Groenendijk: “Hoe eerder de thuiszorg stopt met concurreren en begint me samenwerken, hoe beter. Dat blijkt weer.”

U bent hier