h

Beboet verhuurplatforms bij illegale hotels

25 september 2018

Beboet verhuurplatforms bij illegale hotels

Foto: cc g. stolk

Niet alleen de woningeigenaar, maar ook de verhuurwebsite moet beboet kunnen worden als er sprake is van een illegaal hotel. Die oproep doet SP-wethouder Laurens Ivens aan de politiek in Den Haag. Ivens: “ Websites die lak hebben aan de regels en illegale hotels in huizen faciliteren, komen daar nu telkens mee weg. Sterker nog, ze verdienen er geld mee. Ik hoop dat Den Haag de regels wil veranderen, zodat we ook platforms als Airbnb en Wimdu, die winst maken op illegale hotels, stevig kunnen beboeten.”

Amsterdam kent strikte regels rondom de verhuur van woonruimte aan toeristen. Zo is verhuur alleen toegestaan aan maximaal 4 personen tegelijk, voor maximaal 60 dagen per jaar. Vanaf 2019 wordt dit aantal verlaagd naar 30. De verhuur moet ook worden gemeld wordt bij de gemeente. Toch komt het regelmatig voor dat woningeigenaren die regels overtreden. Daar staan hoge boetes tegenover; tussen de 6.000 en 20.500 euro. Maar tot nu toe kan alleen de woningeigenaar beboet worden. Het is niet mogelijk om boetes op te leggen aan de websites via welke de woningen verhuurd worden.

Ivens: “Dat is een slechte zaak. Want zo lang een verhuurwebsite geld kan verdienen aan illegale verhuur van woonruimte aan toeristen, is er ook een prikkel om daar mee door te blijven gaan. Ik zie liever dat zulke websites boetes krijgen voor fout gedrag. Dat is niet alleen rechtvaardig, maar helpt bovendien om illegaal aanbod van woonruimte voor toeristen op internet tegen te gaan.”

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over dit onderwerp. 

U bent hier