h

Ban wapenbedrijven uit Amsterdam

13 november 2018

Ban wapenbedrijven uit Amsterdam

Foto: Creative commons

Amsterdam moet zich uitspreken tegen de aanwezigheid van wapenbedrijven in de stad. Ook moet de gemeente samen met de regering in Den Haag maatregelen nemen om wapenbedrijven uit de stad te kunnen weren. SP-raadslid Tiers Bakker: “Amsterdam zet zichzelf graag neer als internationaal verantwoorde hoofdstad. Dan is het niet uit te leggen dat wij bedrijven in onze stad hebben die geld verdienen met dood en verderf.”

Zeven van de grootste wapenbedrijven ter wereld hebben in Nederland een vestiging. Vijf daarvan staan in Amsterdam. De wapenbedrijven zijn vooral gevestigd bij trustkantoren op de Zuidas. Naast deze giganten zijn er nog talloze andere wapenbedrijven in de hoofdstad neergestreken. De bedrijven hebben hun oog op Nederland laten vallen vanwege het gunstige belastingstelsel hier.

Veel van deze brievenbusfirma’s leveren wapens voor oorlogen die momenteel woeden in Jemen en Syrië. Afnemer is onder andere Saudi-Arabië. Zo dragen deze firma’s bij aan het vernietigen van een land als Jemen. Ook het Russische Rostec, de producent van de Buk-raket waarvan er een de MH-17 trof, heeft een brievenbus in Amsterdam. Een aantal bedrijven levert niet alleen oorlogswapens, ze produceren ook kernwapens.

De SP vindt dat Amsterdam dergelijke foute bedrijven niet binnen de gemeentegrenzen moet hebben. Daarom moet de stad, samen met Den Haag, maatregelen nemen tegen de aanwezigheid van deze bedrijven. Bakker: “Jaarlijks sterven er honderdduizenden mensen door oorlogsgeweld en slaan miljoenen mensen op de vlucht. Ook het aantal kernwapens neemt weer toe, wat een regelrechte bedreiging is voor de wereldvrede. Als stad moet je geen plek willen bieden aan bedrijven die geld verdienen aan deze ellende."

U bent hier