h

Gemeente gaat extra optreden tegen verhuur via Airbnb, Booking en Expedia

27 februari 2019

Gemeente gaat extra optreden tegen verhuur via Airbnb, Booking en Expedia

Nu verhuurplatformen Airbnb, Booking en Expedia weigeren om illegale vakantieverhuur en overlast actief tegen te gaan, gaat de gemeente extra optreden tegen illegale vakantieverhuur. Gesprekken om afspraken te maken met deze multinationals om woningonttrekking en overlast tegen te gaan zijn vandaag gestrand. SP-wethouder Laurens Ivens: “Dat deze websites niet willen meehelpen in het tegengaan van illegale woningonttrekking en overlast is slecht nieuws voor de Amsterdammers. Want deze websites kunnen een groot verschil maken als ze helpen de regels na te leven. Maar ook voor toeristen en verhuurders is dit slecht nieuws. De kans neemt vanaf nu toe dat ze een boete krijgen of tijdens hun vakantie van hun bed worden gelicht omdat ze op een illegale manier overnachten.”

Woningverhuur aan toeristen is in Amsterdam gebonden aan strenge regels. Zo moet de woningeigenaar verhuur altijd melden bij de gemeente, is het maximum vier personen, en sinds dit jaar maximaal 30 dagen per jaar. De afgelopen jaren maakte de gemeente afspraken met de websites Airbnb en Booking om ervoor te zorgen dat zij meehielpen met het tegengaan van het illegaal aanbod van woningverhuur aan toeristen. Zo was het een tijdlang niet mogelijk om meer dan het maximale aantal dagen te boeken bij een advertentie.

Ivens neemt maatregelen nu de platforms niet langer meehelpen met het naleven van de Amsterdamse regels. Ivens: “Dat de platforms hun verantwoordelijkheid niet nemen betekent dat het des te meer op de gemeente aankomt om te voorkomen dat woonhuizen gebruikt worden als illegaal hotel. Woonhuizen zijn namelijk bedoeld om in te wonen, en in deze tijden van woningnood helpt elk huis daarbij. De komende tijd zullen we daarom extra handhavingsacties organiseren zodat huisjesmelkers die daar anders over denken te maken krijgen met de gevolgen daarvan.”

U bent hier