h

Aanbod airbnb sterk gekrompen na strengere regels

18 oktober 2021

Aanbod airbnb sterk gekrompen na strengere regels

Foto: Gabi Agur / Flickr

Het aanbod van woningen voor toeristen is met driekwart gekrompen sinds de gemeente de regels voor vakantieverhuur heeft aangescherpt. SP-wethouder Jakob Wedemeijer is blij met dit resultaat: 'Amsterdam heeft jarenlang in Den Haag gelobbyd voor strengere regels zodat vakantieverhuur uit de anonimiteit wordt gehaald. Dat leidt tot minder overlastgevende vakantieverhuur en dat is goed voor de leefbaarheid en de woningprijzen.'

In Amsterdam is verhuur van je huis aan bezoekers toegestaan voor maximaal 30 dagen per jaar aan 4 personen. Een vergunning is verplicht en corporatiewoningen zijn uitgesloten. Tot voor kort was handhaving van deze regels niet gemakkelijk omdat in advertenties voor woningen vaak geen adresgegevens zichtbaar waren. De gemeente kon dus moeilijk zien welke huizen allemaal verhuurd werden.

Sinds enige tijd is het verplicht om een registratienummer in de advertentie te vermelden zodat de gemeente kan herleiden welk huis geadverteerd wordt. Advertenties zonder nummer moeten worden verwijderd door de websitebeheerder.

Wedemeijer: 'Kennelijk verhoogt dit de drempel voor mensen om hun woning in de verhuur te doen. Je komt immers sneller in beeld wanneer je de regels overtreedt. Dat is een goed resultaat. Huizen zijn bedoeld om in te wonen en niet om te misbruiken om veel geld te verdienen terwijl de buren in de overlast zitten.'

U bent hier