h

SP presenteert plan maatschappelijk nuttige banen

6 maart 2014

SP presenteert plan maatschappelijk nuttige banen

Volgens SP-lijsttrekker Laurens Ivens moet de gemeente meer doen om de groeiende werkloosheid onder jongeren aan te pakken. 4000 banen kunnen gecreëerd worden op plekken die nut hebben voor Amsterdam, zo stelt hij in een debat over de ongedeelde stad op de Hogeschool van Amsterdam. “We moeten voorkomen dat een verloren generatie van jonge Amsterdammers in werkloosheid opgroeit en onnodig lang aan de kant staat. En er is in Amsterdam genoeg werk te doen. Handen uit de mouwen dus.”

Ivens ziet veel plekken in de stad waar werk blijft liggen doordat banen de afgelopen jaren zijn geschrapt. “Denk aan klassenassistenten en conciërges in het onderwijs, begeleiders op busjes in leerlingenvervoer, activiteitenbegeleiders in de ouderenzorg, klussendiensten, hulp in de sportkantine en bij sportverenigingen, bij de kinderboerderij en de dierenambulance. Het werk is er nog, maar de banen zijn verdwenen. Dat gaan wij veranderen.”

Voor Ivens staat centraal dat deze banen niet ten koste mogen gaan van bestaand werk. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar sectoren waar juist werk verdwenen is, naar functies die zijn wegbezuinigd. Op die manier help je jongeren en mensen in de bijstand aan werkervaring, voorkom je een CV-gat, concurreer je niet met bestaande banen en maak je doorstroming naar een reguliere baan hopelijk makkelijker.”

In tegenstelling tot andere partijen, stelt de SP wel voor de uitkering van mensen die dit werk gaan doen aan te vullen tot het minimumloon. “Zo haal je mensen uit die ergste armoede en geef je ze weer wat financiële ruimte. Bovendien is het wettelijk minimumloon een belangrijk recht dat werknemers beschermt tegen uitbuiting.”

De banen worden bekostigd door een betere inzet van reïntegratiebudgetten. Ook betaalt de gemeente jaarlijks tot 6.000 euro ter aanvulling van de uitkering. “Dat is nog altijd een stuk goedkoper dan iemand jarenlang in de bijstand laten zitten. Bovendien investeer je op deze manier in de toekomst van jonge Amsterdammers en mensen die nu in de bijstand zitten. En je bespaart geld dat nu naar peperdure reïntegratietrajecten gaat. Daar maken we graag geld en energie voor vrij.”

U bent hier