h

Vos lichtzinnig over Probo Koala

13 december 2006

Vos lichtzinnig over Probo Koala

Volgens de SP is wethouder Marijke Vos te afwachtend en lichtzinnig over de Probo Koala. Dit schip met giftige lading veroorzaakte in september in Ivoorkust een ramp terwijl het schip 2 maanden eerder in Amsterdam aan de ketting had gemoeten. Een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de gemeente Amsterdam bij deze gang van zaken laat een schokkend beeld zien. SP-raadslid Laurens Ivens: "De gemeentelijke dienst heeft grote fouten gemaakt en een herhaling van deze gebeurtenissen in zeker nog niet uitgesloten. De wethouder mag hier zeker niet lichtzinnig over doen."

Laurens Ivens)

De commissie Hulshof had in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar de fouten die bij de gemeentelijke dienst zijn gemaakt. Op basis van de 3 onderzoeksvragen blijkt de gemeente 4 grote fouten gemaakt te hebben. De gemeente had geen toestemming mogen geven om de schadelijke lading terug te pompen in het schip. Daarnaast had zij zich meer kunnen inspannen om het schip aan de ketting te leggen. Ook deugde de samenwerking en communicatie tussen de diensten en vooral ook binnen de Dienst Milieu en Bouwtoezicht niet. Tot slot lijken financiëe overwegingen dermate leidend dat milieu en veiligheid van ondergeschikt belang worden.

Ivens: "Op basis van dit rapport moet wethouder Vos haar Dienst Milieu eens grondig doorlichten. Hier neemt zij nu ook maatregelen toe. Maatregelen om beter toezicht te houden op gevaarlijke lading van schepen te houden wil de wethouder echter overlaten aan het Rijk. Deze afwachtende houding vindt de SP onvoldoende. De wethouder dient de uitdaging aan te gaan om ook binnen de huidige regelgeving haar best te doen de veiligheid en het milieu optimaal te dienen."

U bent hier