h

Amsterdam.nl

26 november 2010

Amsterdam.nl

Amsterdam.nl

Twaalf keer per jaar verschijnt het blad amsterdam.nl in een oplage van 325.000 exemplaren. Een blad waarin gemeente, stadsdelen, gemeentelijke diensten en (gemeentelijke) bedrijven hun berichten aan de Amsterdammers rechtstreeks kwijt kunnen. Naast deze krant zijn er ook nog de huis-aan-huis-bladen Echo en Stadsblad.

In de editie van amsterdam.nl uit december 2010 verkondigt de gemeente het veiligheidsbeleid. De informatie die hierbij gegeven wordt is erg eenzijdig en zeker op het gebied van preventief fouilleren wordt een nuancering wel gemist.

De SP stelt graag de volgende vragen over het blad amsterdam.nl en over de communicatie over preventief fouilleren.

1. Wie is verantwoordelijk voor het artikel 'Minder wapens, minder geweld' in de decembereditie 2010 van amsterdam.nl?
2. Kunt u toelichten welke resultaten van preventief fouilleren zo duidelijk zijn? Vindt u de zin 'In de gebieden waar dit gebeurt zijn (veel) minder wapenincidenten' een correcte zin? Zo ja, kunt u per gebied in Amsterdam aangeven hoeveel wapenincidenten er zijn? Waarom zet Amsterdam juist preventief fouilleren in bij gebieden met weinig wapenincidenten? Was het niet eerlijker geweest om hier te zetten dat ondanks preventief fouilleren er nog steeds meer wapenincidenten in deze gebieden zijn? Waarom heeft u gekozen voor deze misleidende informatie?
3. Waarom kiest u er voor in deze communicatie naar de bevolking niet ook aan te geven dat de capaciteit van de politie beperkt is en in dat kader preventief fouilleren wel degelijk - ook in de gemeenteraad - omstreden is?
4. Waarom kiest u ervoor om over een dergelijke onderwerp te communiceren via dit blad terwijl in de onafhankelijk media hier ook al veel aandacht aan besteed was?
5. Kunt u aangeven wanneer u er voor kiest om een artikel in amsterdam.nl te plaatsen?
6. Kunt u aangeven hoeveel geld er van de gemeente en haar diensten naar de Amsterdamse huis-aan-huis bladen gaat? Welke invloed de gemeente vervolgens op de inhoud?
7. Welke mogelijke besparingen ziet u op dit terrein?

Laurens Ivens

U bent hier