h

Aanpak werkloosheid goed, maar niet op deze manier

6 december 2010

Aanpak werkloosheid goed, maar niet op deze manier

Amsterdam gaat 'jacht' maken op werklozen meldde de gemeente begin deze maand. De SP-fractie in de gemeenteraad wil niet alle plannen van de wethouder afschieten, maar heeft grote moeite met de manier waarop de wethouder de werkloosheid wil aanpakken legt raadslid Maureen van der Pligt uit. "We kunnen nog heel veel mensen aan het werk helpen in onze stad, maar de wethouder geeft geen antwoord op de vraag hoe."

Maureen van der Pligt)

"Jacht op onwillige werklozen", of volgens De Telegraaf: "Werkschuwe Amsterdammer raakt eindelijk uitkering kwijt". Dat is harde taal naar aanleiding van het beleid van Van Es. Heeft de SP de messen al geslepen?
"Op een aantal punten wel, maar de SP is niet tegen de bedoelingen van de wethouder. Van Es zet een aantal stappen in de goede richting. Zo zijn wij heel blij dat overbodige re-integratietrajecten worden afgeschaft. Het is ons bijvoorbeeld al jaren een doorn in het oog dat mensen meermalen op sollicitatietraining worden gestuurd zonder resultaat. De wethouder wil deze trajecten eigenlijk alleen inzetten voor werklozen die er aanwijsbaar baat bij hebben en gemotiveerd zijn. Voor de andere trajecten kiest zij de inzet van het gemeentelijk re-integratiebedrijf waar mogelijk. Dat was onze wens. Daarnaast wil ze dat de Dienst Werk en Inkomen (DWI) meer maatwerk gaat leveren. Daar zijn wij natuurlijk ook voorstander van. De wethouder blijkt met deze plannen zelfs een beetje naar de SP te hebben geluisterd."

Staat de SP dan 100 procent achter dit verhaal van de wethouder?
"Zo goed is het nog niet. Wij denken dat werklozen vooral geholpen zijn met werk. Wij hebben al meermalen voorgesteld het geld dat momenteel verspild wordt aan re-integratie in te zetten om werkloze Amsterdammers aan werk en een fatsoenlijk loon te helpen. Er zijn allerlei taken in de stad verwaarloosd en wegbezuinigd de afgelopen jaren. Zo is er behoefte aan extra mensen in de zorg en in het onderwijs. Verder kunnen we in de hele stad extra ogen en handen in de openbare ruimte gebruiken. Volgens de SP is dat gewoon werk dat mensen zonder baan tijdelijk of permanent kunnen gaan doen tegen een eerlijk loon. Oftewel: minstens voor het minimumloon. De wethouder wil werklozen echter in eerste instantie laten werken voor hun uitkering."

Dat is dan toch een fors kritiekpunt?
"Zeker want wij zijn bang dat mensen straks gedwongen worden 'vrijwilligerswerk' te doen. Vrijwilligerswerk hoort onverplicht en onbetaald te zijn zoals de gemeente zelf ook in haar nieuwe nota over vrijwilligerswerk schrijft. Ook vragen we ons af hoe de wethouder haar plan wat betreft het aan werk helpen van werkelozen gaat uitvoeren. Waar gaat ze bijvoorbeeld, de in het plan genoemde, 4200 banen jaarlijks vinden? En er wordt gesproken over handhaving als personen zich niet nuttig maken. Hoe gaat deze handhaving plaatsvinden? Wordt mensen hun uitkering afgenomen? En zal er voldoende ruimte zijn om rekening te houden met individuele gevallen? Het lijkt er nu op dat veel geld, bedoeld voor mensen met een uitkering, opgaat aan bureaucratische controlemaatregelen die van elke uitkeringsgerechtigde een verdachte maken."

Dus hoe gaat de SP hiermee verder?
"We hebben nog heel veel vragen, die de wethouder de komende tijd zeker gaat horen. En als haar antwoorden ons niet zinnen, behoort een nee van de SP vergezeld van acties zeker tot de mogelijkheden. Want voor ons staat buiten kijf dat mensen die werken in Amsterdam een minimumloon verdienen."

U bent hier