h

Geen enkel nut in aanbesteding Amsterdams OV

1 december 2010

Geen enkel nut in aanbesteding Amsterdams OV

De bezuiniging van 120 miljoen euro die het kabinet wil bereiken door onder meer het openbaar vervoer in Amsterdam aan te besteden, is al lang uitgevoerd. Dat heeft SP-Kamerlid Farshad Bashir geconstateerd tijdens de behandeling van de begroting Verkeer in de Tweede Kamer deze week. "Onderzoek toont juist aan dat het niet aanbestede OV in de grote steden beter en goedkoper is dan in steden en regios waar dat wel is gebeurd. De aanbesteding moet dus geschrapt worden, want ze kan geen geld opleveren", aldus Bashir.

Het kabinet heeft voor haar berekeningen gebruik gemaakt van verouderde cijfers uit 2004 en 2005. Maar sinds die jaren is er al fors bezuinigd door de drie grote steden. De drie gemeentelijke vervoersbedrijven in de grote steden, waaronder het Amsterdamse GVB leveren nu inmiddels aanzienlijk meer diensten voor maar liefst 133 miljoen euro per jaar minder dan in 2004. Vanaf 2012 is dat zelfs 161 miljoen euro per jaar minder. De door het kabinet bevochten bezuiniging van 120 miljoen euro op het budget van 2004 is dus al lang uitgevoerd. Bashir: "Een nieuwe bezuiniging van 120 miljoen euro kan alleen nog worden bereikt door het OV in de drie steden volledig te slopen. Dat zeggen lokale bestuurders ook. Ik mag toch hopen dat totale sloop niet het doel is van de coalitie."

SP-raadslid Remine Alberts zal donderdag 9 december er bij VVD-wethouder Wiebes op aandringen om in verzet te komen tegen VVD-minister Schultz en de desastreuze bezuinigingen te voorkomen.

U bent hier