h

Verkoop sociale huur

9 december 2010

Verkoop sociale huur

Verkoop sociale huur

Op 8 december werden wij geconfronteerd met 2 krantenartikelen over woningcorporaties.

Het eerste bericht is afkomstig uit de Telegraaf en gaat over de verkoop van sociale huurwoningen. Volgens het artikel worden er meer sociale huurwoningen verkocht door de woningcorporaties dan is afgesproken.

Het tweede bericht lazen we in het Financieel Dagblad. Hierin wordt gemeld dat het met een deel van de woningcorporaties behoorlijk slecht gaat.

1. Klopt het dat in de wijken NoordPijp, Rivierenbuurt en Buitenveldert het maximale aantal sociale huurwoningen dat verkocht mag worden bereikt is? Zijn er nog meer wijken waar het maximum (bijna) bereikt is? Zo ja kunt u aangeven welke dat zijn?
2. Klopt het dat woningcorporaties doorgaan met de verkoop van sociale huurwoningen ook al is het maximum bereikt? Zo ja, kunt u aangeven om welke corporaties het gaat?
3. Stadsdelen geven aan hoeveel woningen er maximaal verkocht mogen worden per wijk. Vindt u dat stadsdelen op deze manier op een juiste manier proberen het woningaanbod en de diversiteit daarvan te sturen? Zo nee, waarom niet?
4. Volgens het artikel in het FD maakt het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) zich ernstige zorgen over de financiëe positie van 418 woningcorporaties in Nederland. Kunt u aangeven of er ook Amsterdamse corporaties onder die 418 vallen? Zo ja, welke?
5. De verkoop van sociale huur is vooral bedoeld om diversiteit in buurten te realiseren. Bent u het met de SP eens dat de verkoop niet enkel tot doel kan hebben de financiëe positie van de corporaties te verbeteren? Bent u het tevens met ons eens dat een quotum voor een stadsdeel niet volledig in een paar buurten opgesoupeerd moet worden?
6. Het CFV geeft aan dat schaalvergroting nadelige effecten heeft op het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, omdat risico's groter worden en die lastiger op te vangen zijn door de overige corporaties. Deelt u deze visie van het CFV? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u dan van plan om geen toestemming meer te verlenen bij toekomstige fusieplannen van woningcorporaties?

R. Alberts

U bent hier