h

Raad moet durven snijden in eigen vlees

23 december 2011

Raad moet durven snijden in eigen vlees

De SP vindt dat de gemeenteraad een slecht voorbeeld geeft door weer extra geld uit te trekken voor de raadsvergoeding ondanks de miljoenenbezuinigingen van de gemeente. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Ook volgend jaar krijgen de Amsterdamse raadsleden de belachelijk hoge wettelijke maximumbeloning en daarnaast wordt er 15.000 euro uitgetrokken om raadsleden beter te laten functioneren. In een tijd van bezuinigingen is dit een volstrekt verkeerd signaal. De gemeenteraad moet eens durven te snijden in 'eigen vlees'."

Laurens Ivens)

Al sinds de installatie van de huidige gemeenteraad heeft de SP flinke kritiek op de forse extra uitgaven die naar het stadsbestuur gaan. Ivens: "Het ging al gelijk mis in 2010 met de installatie van het college waar een extra wethouder bij kwam. Daarnaast verhoogt de gemeenteraad telkens haar eigen raadsvergoeding en gaf ze zichzelf (op kosten van de Amsterdammers) ook nog een iPad kado. Om het kennelijke onvermogen van de overbetaalde raadsleden te compenseren wordt nu ook nog eens voor 15.000 euro de raadszaal verbouwd. Het geld lijkt niet op te kunnen voor het stadsbestuur zelf terwijl voor de rest van de stad de broekriem wordt aangehaald."

Terwijl honderden mensen door de gemeente ontslagen worden en er fors wordt bezuinigd op het begeleiden van mensen naar werk en op armoedebestrijding, besloot de gemeenteraad gisteren om haar eigen vergoeding volgend jaar met ruim 2 procent te verhogen. Hierdoor blijft Amsterdam haar raadsleden belonen met de wettelijk maximale beloning van ongeveer 35.000 euro per jaar voor maximaal 75 officile vergaderdagen. Ivens: "Een raadslid ontvangt voor 2 dagen werken het inkomen dat bij een gemiddeld fulltime-loon past. Daarmee behoren deze raadsleden tot de 3 procent meest verdiende mensen, erg vreemd voor een volksvertegenwoordiging. En al helemaal onbegrijpelijk dat er voor deze rijke mensen constant nog meer uitgetrokken wordt om hen te helpen bij hun werkzaamheden. De hoogste tijd om eens echt in 'eigen vlees' te gaan snijden."

U bent hier