h

Laat coffeeshopbeleid aan gemeenten

1 november 2012

Laat coffeeshopbeleid aan gemeenten

SP-Kamerlid Kooiman is blij verast met de opmerkingen van de burgemeester van Amsterdam. Van der Laan liet weten dat toeristen niet geweerd zullen worden uit de Nederlandse coffeeshops. Hij zou hierover hebben gesproken met verantwoordelijk VVD-minister Opstelten. Kooiman: "Dat is goed nieuws voor alle gemeentes. Want wat in Amsterdam kan, kan dan ook in de rest van Nederland. We hebben er niets aan wanneer toeristen overal worden geweerd in coffeeshops. Dan zal de illegale straathandel toenemen en daar is niemand bij gebaat."

Hoewel het regeerakkoord duidelijk leek te zijn over het blijvend weren van buitenlanders uit coffeeshops, zegt de burgemeester in Amsterdam een ander beleid te kiezen dan wat in het regeerakkoord staat. Ook de Nijmeegse burgemeester is kritisch. Kooiman: "De inkt van het regeerakkoord is nog niet droog, of er wordt al afstand van genomen. Dat is mooi want het laten voortbestaan van een soort wietpas was ook een heel onverstandig voorstel, waar terecht veel verzet tegen kwam vanuit de gemeenten. Ik zou veel liever zien dat gemeenten zelf de vrijheid krijgen om de softdrugsproblematiek op een effectieve manier aan te pakken dan dat er dwingende voorschriften vanuit Den Haag opgelegd worden."

Precies dit voorstel diende Kooiman al twee jaar geleden in, samen met de PvdA. Ook pleiten beide partijen al jaren voor het reguleren van de teelt van wiet en het bevoorraden van de coffeeshops. Alleen dan weet je precies wat de samenstelling is van wiet, kun je voorlichting geven en wijzen op de risico's voor de volksgezondheid en de mogelijkheid van verslaving. Kooiman: "Helaas staat dit niet in het regeerakkoord, het is dus aan de SP om de PvdA hieraan te herinneren. Want ik sta voor een veilige samenleving en een verstandig drugsbeleid, in het belang van de volksgezondheid."

U bent hier