h

Geef arme Amsterdamse gezinnen hun geld (Update)

31 mei 2013

Geef arme Amsterdamse gezinnen hun geld (Update)

Oorspronkelijk bericht 6 april 2013

De SP vindt dat de gemeente minima er actief op moet wijzen dat de langdurigheidstoeslag ook met terugwerkende kracht kan worden aangevraagd. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Een kwart van de kinderen in Amsterdam groeit op in armoede. Hun ouders houden na het betalen van de vaste lasten gemiddeld welgeteld 5 euro over voor wat extra's: voor een lidmaatschap voor de bibliotheek, sport, uitjes, enzovoort. Een klein beetje extra kan in deze gezinnen echt een verschil maken. De gemeente heeft de maatschappelijke plicht minima er op te wijzen dat de toeslag met terugwerkende kracht kan worden aangevraagd."

Iedereen die langer dan drie jaar op het sociaal minimum leeft, kan aanspraak maken op de zogenoemde langdurigheidstoeslag. In Amsterdam is die toeslag voor een alleenstaande ouder zo'n veertig euro per maand. Ongeveer 15 procent van de minima maakt geen gebruik van deze toeslag, bijvoorbeeld omdat ze niet goed op de hoogte zijn van de regeling. Onlangs heeft de Centrale Raad van Beroep uitgesproken dat de langdurigheidstoeslag ook met terugwerkende kracht moet kunnen worden aangevraagd. Echter, de gemeente wil deze mogelijkheid niet actief onder de aandacht brengen van de betreffende Amsterdammers.

De SP vindt dat de gemeente de Amsterdammers wel actief hierover moet informeren, omdat de nood onder minima op dit moment erg hoog is. Ivens: "Er ligt hier een mooie kans om arme kinderen een klein beetje verder te helpen, die kans moet je niet laten liggen. Wijs gezinnen op deze mogelijkheid, en help zodoende die kinderen." De SP heeft een initiatiefvoorstel ingediend om deze regeling verder kenbaar te maken. Op 15 mei stemt de gemeenteraad hierover.

Update:
Armoedewethouder Ossel deelde bij nader inzien toch de oproep van de SP en heeft toegezegd alsnog meer mensen te wijzen op de mogelijkheid om deze toeslag met terugwerkende kracht aan te vragen. Dit kan nog tot 1 juli 2013.

Update 31 mei:
Het stadsbestuur heeft gehoord gegeven aan de oproep van de SP. In Amsterdam.nl, de bijlage bij de stadsdeelkrant die wekelijks wordt verspreid, worden Amsterdammers op de hoogte gebracht van de mogelijkheid de langdurigheidstoeslag met terugwerkende kracht aan te vragen.

U bent hier