h

Geef stadsdeelbestuurders normale arbeidsrechten

5 juni 2013

Geef stadsdeelbestuurders normale arbeidsrechten

De SP wil dat de stadsdeelbestuurders in het nieuwe stadsdeelstelsel normale arbeidsrechten krijgen in plaats van dat wachtgeld automatisch vooruit wordt betaald. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "We moeten voorkomen dat een stadsdeelbestuurder in onzekerheid zit of de rekeningen in de toekomst nog wel kunnen worden betaald. Maar de gemeente moet niet zomaar wachtgeld betalen terwijl niet vaststaat dat politici hun baan zullen verliezen."

Landelijk is besloten dat de stadsdelen moeten worden afgeschaft. Omdat een meerderheid van de Amsterdamse politieke partijen toch voor de stadsdelen is, heeft de gemeente van allerlei omwegen gebruik gemaakt om nog zoveel mogelijk van de stadsdelen in stand te kunnen houden. Daardoor zullen ook na maart 2014 stadsdelen blijven bestaan, zij het met minder deelraadsleden en stadsdeelbestuurders en de regels zullen veranderen.

n van de gevolgen is dat de stadsdeelbestuurders niet meer onder de zogenoemde 'pensioenswet voor politieke ambtsdragers' vallen. Daardoor vervalt de mogelijkheid op wachtgeld, zodra een politicus zijn baan kwijtraakt. Om dat te ondervangen stelt het stadsbestuur voor om stadsdeelpolitici per maand 600 euro te geven om te sparen voor het geval de stadsdeelbestuurder ooit zonder baan komt te zitten. Dat is bijna 30.000 euro over een raadsperiode van vier jaar. "Vreemd", aldus Ivens. "Van tevoren weet je nog helemaal niet of en voor hoe lang een stadsdeelbestuurder zonder baan komt te zitten. Dan is het dus ook ongepast om daarvoor sowieso maar een zak geld mee te geven. Wij stellen voor dat het vooruitbetalen van wachtgeld wordt geschrapt en er een regeling komt dat stadsdeelpolitici die zonder werk zijn komen te zitten, voor de gemeente aan de slag kunnen voor de tijd dat ze eigenlijk nog stadsdeelbestuurder zouden zijn."

De SP vindt het belangrijk dat mensen met een baan zekerheid hebben op een inkomen, dus ook stadsdeelbestuurders. Ivens: "Het kan zomaar gebeuren dat een stadsdeelbestuurder zijn baan kwijt raakt, en intussen blijven de vaste lasten gewoon doorgaan. Dan is het belangrijk om zekerheid te hebben en niet ineens in de financiëe problemen te komen. Maar wat ons betreft gelden er voor politici geen riantere regelingen dan voor andere mensen."

U bent hier