h

Maak van nieuw stadsdeelstelsel een inspraakstelsel (Update)

12 juni 2013

Maak van nieuw stadsdeelstelsel een inspraakstelsel (Update)

De SP wil dat in het nieuwe stadsdeelstelsel de Amsterdammers daadwerkelijk iets te zeggen hebben over hun buurt. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "In het verleden waren de stadsdelen te vaak bezig met politiekje spelen en werd er veel dubbelwerk gedaan. Wat ons betreft gaan de nieuwe stadsdeelraden vooral de wijken in om te horen wat er speelt, zodat de afstand tussen de politiek en de mensen kleiner wordt."

Deze week stelt de gemeenteraad vast hoe het nieuwe stadsdeelstelsel eruit gaat zien. Het stadsdeelstelsel moet namelijk op de schop omdat de landelijke politiek heeft besloten dat de stadsdelen geen officiële bestuurslaag meer mogen zijn. Omdat een meerderheid van de Amsterdamse politici zo veel mogelijk van het huidige stadsdeelstelsel wil behouden, worden er zogenoemde bestuurscommissies opgetuigd. Deze commissies lijken op de stadsdelen, maar hebben iets minder bevoegdheden en zullen het met de helft van het aantal raadsleden moeten doen.

Eerder uitte de SP al stevige kritiek op de hoge raadsvergoedingen die de gemeente voorstelt. Maar daarnaast ziet de SP het ook als een gemiste kans dat er niet meer aandacht wordt besteed aan het laten meedenken en –beslissen van bewoners over hun buurt. Ivens: "Omdat partijen als PvdA en D66 vast willen houden aan een extra bestuurslaag vergeten ze waar het om gaat, namelijk het betrekken van Amsterdammers bij de politiek. Bewoners weten immers zelf het beste wat hun buurt nodig heeft. Wij stellen daarom voor om juist daar de hoofdtaak van de nieuwe stadsdelen van te maken."

Update: De gemeenteraad heeft besloten het SP-voorstel als goed voorbeeld aan de nieuwe deelraden mee te geven. Ivens: "Het liefste zag ik dat de gemeenteraad dit voor de hele stad zou gaan invoeren, maar in ieder geval wordt er nu een verleidelijke uitdaging bij de stadsdelen gelegd. Nu maar vooral veel SP-ers in de stadsdelen stemmen, zodat de kans dat bewoners echt zeggenschap over de buurt krijgen flink toeneemt."

U bent hier