h

SP wil inzet voor ongedeelde stad

7 juni 2013

SP wil inzet voor ongedeelde stad

De SP wil dat voorkomen wordt dat de verschillen tussen arm en rijk in Amsterdam nog groter worden. De partij roept daarom op tot een stop op de verkoop van sociale huurwoningen binnen de ring. SP-raadslid Remine Alberts: "Wij willen voorkomen dat het gebied binnen de ring straks een eiland wordt voor rijke mensen. Amsterdam hoort een ongedeelde stad te zijn."

Onlangs publiceerde Het Parool cijfers over de kloof tussen arm en rijk in Amsterdam. Hieruit bleek dat alleen hoogopgeleiden profiteren van de toegenomen welvaart sinds het jaar 2000. Rijke mensen gaan bovendien steeds meer binnen de ring wonen, waardoor de gebieden buiten de ring sinds 2000 zelfs zijn verarmd. Tegelijkertijd krimpt het aantal huurwoningen binnen de ring bestemd voor lage inkomens snel. Dat komt onder meer doordat de gemeente in het verleden soepel is omgegaan met splitsingsregels waardoor veel sociale huurwoningen konden worden verkocht. Ook nu nog streeft het stadsbestuur na dat het percentage sociale huurwoningen in Amsterdam lager wordt.

Wat de SP betreft moet de gemeente in actie komen om de trend te keren. Alberts: "Hoe meer woningen er verkocht worden binnen de ring, hoe sterker de tweedeling wordt. Mensen met lage tot midden inkomens komen immers erg moeilijk aan een hypotheek. Als de gemeente niet ingrijpt is er in de toekomst voor hen geen plaats meer binnen de ring. Dat is niet alleen oneerlijk maar ook onwenselijk omdat alleen een diverse en ongedeelde stad leefbaar is en houdbaar op de lange termijn."

U bent hier