h

Steun voor actievoerende pakketbezorgers

27 juni 2013

Steun voor actievoerende pakketbezorgers

De SP Amsterdam heeft donderdag de actievoerende pakketbezorgers een hart onder de riem gestoken. De bezorgers die actievoeren voor eerlijke tarieven voor de pakketten die zij rondbrengen, kregen van de SP een appeltje voor de dorst.

 

Sinds drie dagen zijn op verscheidene plekken in het land acties begonnen tegen de manier waarop PostNL met de bezorgers omgaat. Enkele jaren geleden zijn de pakketbezorgers door hervormingen allemaal zelfstandige ondernemers geworden. Zij krijgen betaald per adres waar zij pakketten bezorgen. Omdat de bezorgers zelfstandig zijn, zijn zij zelf verantwoordelijk voor hun pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering, terwijl de vergoedingen voor de bezorgde pakketten de afgelopen jaren steeds lager zijn geworden. De aanleiding voor de huidige acties was de aankondiging van PostNL dat de tarieven opnieuw naar beneden gaan.

Ook SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen is het zat: "Het is echt ongelooflijk dat PostNL bij contractherzieningen durft te eisen dat het tarief met 20 tot 30 procent moet zakken. Ze moeten zich schamen! De pakketbezorgers worden met zulke tarieven de armoede ingejaagd. Om nog een beetje fatsoenlijk omzet te behalen moeten ze onmenselijk veel uren werken." Donderdagavond debatteert de Tweede Kamer over dit onderwerp en daar zal Gesthuizen de minister om opheldering vragen. "Ik verwacht van de minister dat hij PostNL op het matje roept. We leven in een fatsoenlijk land, waar het uitmelken van hardwerkende mensen niet getolereerd mag worden," aldus Gesthuizen.

U bent hier