h

Sluiten van verzorgingshuizen? Ik dacht het niet!

12 mei 2014

Sluiten van verzorgingshuizen? Ik dacht het niet!

Ongeveer 100.000 ouderen in Nederland wonen in een verzorgingshuis waar ze veilig verblijven en liefdevol verzorgd worden. Het kabinet wil 800 van de 1300 verzorgingshuizen sluiten. Vanwege de bezuinigingen moeten ouderen in verzorgingshuizen gedwongen verhuizen. Of ze komen het verzorgingshuis niet meer in terwijl zij die geborgenheid juist nodig hebben. In Amsterdam is al één zorginstelling gesloten, en nu al is bekend dat er tot volgend jaar drie zullen volgen. De SP is een handtekeningenactie gestart tegen de kabinetsplannen.

We stellen 5 vragen aan SP-raadslid Remine Alberts.

Waarom moeten al die huizen eigenlijk sluiten? 
"Dat is het gevolg van het regeerakkoord uit 2012, waarin staat dat mensen met een lage zorgvraag geen indicatie meer krijgen voor zorg met verblijf in een verzorgingshuis. Mensen met een lage zorgvraag moeten voortaan langer zelfstandig blijven wonen en zelf huur betalen. Of ze dat willen, zelfstandig blijven, is dus niet de vraag. Ze moeten, of ze willen of niet. De overheid gaat ervan uit dat zij de benodigde zorg dan voortaan thuis kunnen krijgen. En dat is maar de vraag, want op de thuiszorg wordt intussen ook flink bezuinigd. Vanwege die strengere normen is er, sinds 2013, nauwelijks nieuwe aanwas in de verzorgingshuizen en de kamers daar komen dus steeds meer leeg te staan. Zorgorganisaties zien dan vervolgens geen andere optie dan het verzorgingshuis te sluiten, omdat het in stand houden ervan compleet met medewerkers voor hen onbetaalbaar wordt."

Moeten er echt mensen gedwongen verhuizen en wat gebeurt er dan met die mensen? "Helaas ja, er zullen inderdaad mensen gedwongen moeten verhuizen. Ze gaan dan naar een ander verzorgingshuis elders in de stad of in de regio waar nog wel genoeg bewoners over zijn."

Hoeveel huizen gaan er in Amsterdam dicht? En hoeveel mensen moeten verhuizen? "Er is nog veel onduidelijkheid. Er is recent een huis in Zuid gesloten. Tot 2015 zullen nog ten minste drie huizen hun deuren sluiten. St Jacob bij Artis is er een van en ook de Wittenberg daar vlakbij gaat dicht. Ook de Drie Hoven in Nieuw-West gaat grotendeels dicht. In totaal gaat het om zo'n 300 bewoners van wie we zeker weten dat ze binnenkort moeten verhuizen."

Heeft dit ook gevolgen voor de medewerkers? "Ja, omdat er minder mensen een indicatie krijgen voor een verzorgingshuis zijn er ook minder medewerkers nodig. Er zullen dus heel veel mensen worden ontslagen. Dat merken we nu al: bij St Jacob bijvoorbeeld hebben medewerkers gehoord dat ze op termijn hun ontslag krijgen."

Wat houdt de actie van de SP precies in? "We gaan handtekeningen ophalen op de markten. De vakbond haalt ook handtekeningen op, bij de medewerkers en de bewoners van de huizen. We strijden kortom zij aan zij met de medewerkers en de bewoners. Er zijn verder ook affiches die in de verzorgingshuizen die op de nominatie staan gesloten te worden, kunnen worden opgehangen."

Steun de actie van de SP en teken de petitie op https://sp.nl/zorg/verzorgingshuizen/

U bent hier