h

Maak wachttijd woning verblijfsgerechtigden zo kort mogelijk

20 september 2014

Maak wachttijd woning verblijfsgerechtigden zo kort mogelijk

De SP wil dat de wachttijd voor verblijfsgerechtigden voor een woning zo kort mogelijk wordt. SP-raadslid Erik Flentge: "Op die manier kunnen mensen die in Nederland mogen blijven een fatsoenlijk leven opbouwen. We zullen dan wel goed moeten kijken waar woonruimte is en waar voldoende werk te vinden is. Deze mensen moeten de start kunnen maken, die ze verdienen."

Flentge: "De wethouder vraagt aandacht voor het grote gebrek aan vrijkomende sociale huurwoningen in de hoofdstad. Dat vind ik begrijpelijk. Vanuit het Rijk wordt Amsterdam gevraagd om veel verblijfsgerechtigden te huisvesten. Daarvoor zal deze stad zich inzetten. Deze mensen verdienen het een goede woning te krijgen en niet op een wachtlijst te komen. Datzelfde geldt ook voor mensen die vanwege sloop op zoek moeten naar een nieuw huis, voor ouderen of voor mensen die vanwege medische redenen moeten verhuizen. Al deze groepen verdienen een perspectief op een huis (of werk). De vraag aan de regering is dan wel: stel Amsterdam ook in staat al deze mensen een goede start te bieden. We willen niet dat zij tegen elkaar worden opgezet." 

Elke gemeente in Nederland moet plek bieden aan mensen met een verblijfsstatus. Hoeveel verblijfsgerechtigden een gemeente moet huisvesten wordt op dit moment alleen gebaseerd op het aantal inwoners. Dit jaar komen er in Amsterdam zo’n 1650 woningen beschikbaar voor zo’n 3000 mensen met voorrang. Daardoor groeit in Amsterdam de wachttijd. Flentge: "Amsterdam probeert de wachttijd op een huurhuis te verkorten. Volgend jaar worden er weer meer verblijfsgerechtigden gehuisvest. Maar de vraag naar sociale huurwoningen groeit ook. Het nieuwe college zet dan ook vol in op nieuwbouw en er wordt gewerkt aan plannen om woningdelen makkelijker te maken. Maar laten we ook niet ogen sluiten voor de grote woningnood en lange wachttijden. Dat is het gevolg van het beleid van minister Blok. Corporaties voelen zich gedwongen woningen te verkopen of op de vrije markt te brengen. Zonder woning of werk kan niemand hier een goed bestaan opbouwen. En dat is nou juist zo belangrijk om deze groep mensen een plek te bieden in onze maatschappij.”

U bent hier