h

Achtergelaten vrouwen krijgen recht op opvang

22 april 2015

Achtergelaten vrouwen krijgen recht op opvang

Op voorstel van SP, D66 en GroenLinks krijgen vrouwen die door hun echtgenoot in het land van herkomst zijn gedumpt, recht op maatschappelijke opvang. Dat wordt mogelijk omdat de gemeente vanaf nu ‘achtergelaten zijn’ als vorm van huiselijk geweld aanmerkt en daarom dus opvang biedt.

Elk jaar worden honderden  allochtone vrouwen door hun echtgenoot achtergelaten na een reis naar het land van herkomst. Als deze vrouwen weer terug weten te komen naar Nederland krijgen ze te maken met bureaucratisch procedures rondom de aanvraag van identiteitspapieren of het in gang zetten van een scheiding. Bovendien moeten ze op zoek naar opvang. In Amsterdam bleek met name dat laatste een probleem. Met de nieuwe regels van de gemeente wordt voorkomen dat achtergelaten vrouwen dakloos worden als ze terugkomen naar Nederland.

SP-raadslid Remine Alberts: “Dat is enorme winst, want tot nu toe werden deze vrouwen eenmaal terug in Nederland van de ene hulpverleningsinstelling naar de andere doorgegeven. Ze konden gewoon nergens terecht. Vanaf nu kan dat gelukkig wel, vanaf nu kunnen deze vrouwen zich melden bij de Blijfgroep, waar vrouwen worden opgevangen die met huiselijk geweld te maken hebben. Vanaf nu hoeven ze dus niet langer over straat te zwerven.”

D66-raadslid Meltem Kaya: "Huwelijksdwang en achterlating komt niet alleen voor bij vrouwen maar ook bij homoseksuele jongeren. Op verzoek van D66 komt hier extra aandacht voor. Deze jongeren mogen we niet over het hoofd zien. Iedere Amsterdammer moet zich vrij en veilig voelen. Bescherming, ondersteuning en mogelijk opvang is ook voor hen van levensbelang”. 

GroenLinks-raadslid Femke Roosma: "Achterlating van vrouwen in het land van herkomst is een vreselijke vorm van geweld. We moeten natuurlijk alles doen om achterlating te voorkomen. Maar als het dan toch gebeurt, moet de gemeente klaarstaan om deze vrouwen op te vangen. Voorkomen dat vrouwen dakloos worden, is het minste dat we kunnen doen."

U bent hier