h

Grote misstanden bij werkproject Amsterdamse Bos

15 april 2015

Grote misstanden bij werkproject Amsterdamse Bos

 Er is een hoop grondig misgegaan bij het werktraject 'De Uitkijk' voor bijstandsgerechtigden in het Amsterdamse Bos. Dat concludeert het stadsbestuur na een grondig onderzoek. Zo was er sprake van discriminatie en intimidatie van de bijstandsgerechtigden en misbruikten de werkmeesters hun macht. SP-raadslid Peter Kwint: “Je maag draait zich om als je dit leest. Al jaren hebben we aandacht gevraagd voor de bejegening van bijstandsgerechtigden. Samen met de Bijstandsbond en Comité Dwangarbeid Nee hebben we regelmatig aan de bel getrokken hierover. Dit is de meest beroerde manier denkbaar om je gelijk bevestigd te zien.”

Het stadsbestuur heeft onmiddellijk ingegrepen en het traject in het Amsterdamse Bos stilgezet. Er wordt onderzocht welke stappen er volgen tegen de werkmeesters. Uit het onderzoek van de gemeente blijkt dat er veel misging. Niet alleen werden de bijstandsgerechtigden slecht behandeld, ook werd er met regelmaat gestolen uit de werkplaats. Daarnaast hebben de werkmeesters bijstandsgerechtigden voor privézaken aan het werk gezet.  

De SP vindt het belangrijk dat er nu goede vervolgstappen worden gezet. Kwint: “Goed dat de desbetreffende werkmeesters zijn geschorst. Goed ook dat er gekozen is om het belang van de bijstandsgerechtigde voorop te zetten en meteen de werkplaats te sluiten. Maar nu is het van belang dat we voorkomen dat dit nogmaals voorkomt. Bijstandsgerechtigden moeten beter gehoord worden."

U bent hier