h

Houd onze stad betaalbaar (opinie)

7 april 2015

Houd onze stad betaalbaar (opinie)

Amsterdam is een van de laatste hoofdsteden in Europa waar nog sociale huur te vinden is in en om het centrum, waar überhaupt nog betaalbaar gewoond kan worden. Dat is iets wat we met z’n allen zouden moeten koesteren: betaalbaar wonen in een stad met zo’n allure. Maar dat gebeurt te weinig, de trend beweegt zich de andere kant op. De wachttijden voor een sociale huurwoning zijn de afgelopen jaren zeker niet gedaald. Het aantal betaalbare huurwoningen in de stad neemt snel af.

Dat heeft een keten aan ongewenste effecten. Kinderen komen niet weg bij hun ouders omdat er geen betaalbare starterswoning te vinden is. Stellen die een groter huis zoeken vanwege gezinsuitbreiding kunnen die stap niet zetten omdat er voor hen geen betaalbare eengezinswoning is. En ouderen die hun grote woning willen inruilen voor een  gelijkvloersappartement worden afgeschrikt door hoge geharmoniseerde huren of de prijzen van nieuwe wibo-woningen. Mensen die niet de portemonnee hebben om een woning te kopen hebben dus geen andere keus dan blijven zitten waar ze zitten of hun geliefde Amsterdam verlaten.

Het stadsbestuur dat vorig jaar aantrad, met de SP daarin, wil het tij keren. De sociale woningvoorraad die Amsterdam heeft, moet zo veel mogelijk behouden blijven. Er wordt geïnvesteerd in de bouw van nieuwe woningen in het middensegment, zoals de nodige betaalbare eengezinswoningen. Met die woningen moet de doorstroom weer op gang komen.

Bovendien wordt er geld uitgetrokken voor achterstallig onderhoud in buurten, zoals de Van der Pekbuurt, waar allang niets meer aan de huizen gedaan is. Maar het is lastig opboksen tegen de maatregelen uit Den Haag: de verhuurdersheffing, het meetellen van de waarde van het huis (woz) en daaraan gekoppelde huurverhogingen en de voortdurende drang om corporatiebezit te verkopen. Het is dit beleid dat woningen in Amsterdam onbereikbaar maakt voor de mensen waarvoor ze ooit gebouwd werden.

Er is dus nog een flinke strijd te voeren om te voorkomen dat Amsterdam een stad voor allen de elite wordt. Die strijd moeten we samen voeren, in de gemeenteraad, de Tweede Kamer en op straat met de Huurderskaravaan. Verder worden de regels streng en voortdurend gehandhaafd. Daarvoor wordt de handhaving dit jaar sterk uitgebreid en gaan we ook inzetten op digitale handhaving, zeg maar het nauwgezet onderzoeken van websites op overtredingen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we Amsterdam voor zowel de toeristen als de Amsterdammers leuk houden.

Daniel Peters (fractievoorzitter SP)

Deze column verscheen deze week in het woonmagazine van de Huurdersvereniging Amsterdam

U bent hier