h

Amsterdam heeft huisjesmelkers toeristenverhuur in vizier

2 juni 2015

Amsterdam heeft huisjesmelkers toeristenverhuur in vizier

Amsterdam is bezig met een harde aanpak van huisjesmelkers die bakken met geld verdienen aan de stelselmatige verhuur van woonhuizen aan toeristen. Het bedrijf Living Capital dat op deze manier meerdere huizen verhuurt, heeft een boete gekregen van 48.000 euro. Vijf huizen zijn gesloten. SP-raadslid Erik Flentge: “Dat gaat de goede kant op. Huisjesmelkers hebben hier niets te zoeken. Huizen zijn er om te wonen, en dat is hard nodig ook in deze tijd van woningnood.”

Onlangs deed de SP samen met D66 en de VVD een oproep om misbruik van vakantieverhuur aan te pakken.  Het gebeurt vaak dat woningeigenaren hun huis veel vaker dan de maximale twee maanden per jaar verhuren aan toeristen. Er zijn zelfs bemiddelaars die een woningeigenaar 75% van de winst beloven, en voor de overige 25% het hele jaar door de verhuur aan toeristen regelen. Living Capital, dat de hoge boete kreeg, is zo’n bemiddelingsbedrijf.

De gemeente maakte bekend bezig te zijn met het ontwikkelen van een specifieke aanpak van de bemiddelaars. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van recherche op internet om misbruik op te sporen. Ook wordt samengewerkt met bijvoorbeeld woningcorporaties en de belastingdienst. Zo legt de belastingdienst naheffingen op aan grootschalige vakantieverhuurders. Flentge: "Ik zal de wethouder blijven aanmoedigen hier volop mee bezig te blijven. We krijgen nog steeds veel klachten over huisjesmelkers. Woningzoekenden maar ook buren zijn de dupe. Zulk soort misbruik wil de SP uitbannen in onze stad.”

 

U bent hier