h

Amsterdam moet voortouw nemen in tegengaan discriminatie bij politie

18 juni 2015

Amsterdam moet voortouw nemen in tegengaan discriminatie bij politie

Volgens SP en GroenLinks moet het stadsbestuur in Amsterdam de eigen ervaring aanbieden bij het helpen van tegengaan van discriminatie bij en door de politie. Een meer divers politiekorps is hierbij volgens de twee onmisbaar. Sinds de Nationale Politie de intakes doet, is het aantal aanmeldingen van niet-westerse allochtonen gekelderd. Daarnaast heeft dit kabinet het bureau dat gespecialiseerd was in diversiteit wegbezuinigd. De partijen willen dat Amsterdam gaat helpen bij het opnieuw opzetten van dit bureau.

Kwint: "Steeds meer horen we over het zogenaamde “gif dat het korps binnenkomt”. Dit zijn de letterlijke woorden van landelijke korpschef Bouman. En het beste wapen tegen discriminatie – zowel intern als extern – is een betere diversiteit bij de politie. Zowel voor de draagkracht in de samenleving als intern. Het is bizar dat PvdA en VVD juist de zaken die dit zouden moeten verbeteren hebben wegbezuinigd. Laat Amsterdam dan maar helpen het weer op te bouwen.”

Groot Wassink : "Juist een diverse stad als Amsterdam moet een divers politiekorps hebben. Dat is van belang voor de draagvlak van de politie onder Amsterdammers en om discriminatie binnen het korps en op straat in de uitoefening van het politiewerk tegen te gaan."

In 2010 had nog één op de drie nieuwe medewerkers bij de politie een niet-Nederlandse achtergrond. Vorig jaar, nadat de werving was overgedragen aan de nationale politie, had nog slechts één op de twintig nieuwe politiemedewerkers een niet-Nederlandse achtergrond. Bij het hele Amsterdamse korps is ongeveer 13% van de medewerkers van niet-Nederlandse afkomst, terwijl 35% van de Amsterdammers een niet-Westerse afkomst heeft.

U bent hier