h

SP wil buurtbibliotheken open houden

10 juni 2015

SP wil buurtbibliotheken open houden

De SP wil dat het stadsbestuur met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) afspreekt dat de korting op de subsidie niet ten koste gaat van vestigingen in de buurten. SP-fractievoorzitter Daniel Peters: “De bibliotheek is een middelpunt in de buurt. We vinden het belangrijk dat iedereen in de buurt naar de bibliotheek kan en dat dat in de toekomst ook zo blijft.”

Vorige week werd bekend dat de OBA 1 miljoen moet inleveren op de subsidie van 26,6 miljoen. De bezuiniging op de OBA-subsidie komt voort uit de coalitieafspraak om 25 miljoen te bezuinigen op het totaal van 640 miljoen aan gemeentelijke subsidies. Door die bezuiniging maakt de coalitie geld vrij voor bijvoorbeeld armoedebestrijding en investeringen in woningbouw.

De komende periode zal de gemeente in gesprek gaan met de OBA over de subsidiekorting. Peters: “De buurtvestigingen moeten daarbij gespaard worden. Dat kan door te onderzoeken hoe er meer inkomsten kunnen komen uit verhuur van ruimtes. De meeste buurtbibliotheken zijn buiten openingstijden stil en verlaten, terwijl er ook plek zou kunnen zijn voor clubs en verenigingen. Daarnaast willen we dat er goed wordt onderzocht of het zinvol is dat de centrale vestiging elke avond tot 22:00 open is. Als de bibliotheek tot 21:00 open blijft, net zo lang als de gemiddelde supermarkt, en we daarmee de buurtbibliotheek redden, dan lijkt me dat een verstandige keuze.”

 

U bent hier