h

Rwandese repressie bij Rai onacceptabel

6 oktober 2015

Rwandese repressie bij Rai onacceptabel

SP-raadslid Peter Kwint vindt het schandalig dat Rwandese agenten journalisten hebben lastig gevallen en belaagd bij een bezoek van Rwandees president Kagame aan de Rai. Kwint: “Persvrijheid is een heel groot goed. Als je in Amsterdam te gast bent, dan blijf je van journalisten af."

Afgelopen zaterdag vond in de Rai de zogenoemde Rwanda Day plaats waar president Kagame te gast was. Volgens Vrij Nederland zijn meerdere journalisten bij de ingang van het gebouw lastiggevallen door Rwandese veiligheidsagenten. Één Nederlandse journaliste vertelde zelfs fysiek te zijn aangepakt toen ze een foto wilde maken, en haar telefoon werd in beslag genomen.

De SP wil opheldering van de burgemeester over wat er precies is gebeurd. Kwint: “Ik wil graag weten wat de Nederlandse politie heeft gedaan toen dit gebeurde. Het is niet de eerste keer dat buitenlandse leiders hun ondemocratische trekjes meenemen naar Amsterdam. We zagen het ook al bij de Chinese president. Amsterdam mag zulk autoritair handelen niet toestaan in de stad, en moet direct ingrijpen als het misgaat. Bovendien kan een in beslag genomen telefoon van een kritische journalist, levensgevaarlijke situaties opleveren voor tegenstanders van Kagame in Rwanda.”

U bent hier