h

Onderzoek uitbreiding psycholancedienst

20 januari 2016

Onderzoek uitbreiding psycholancedienst

De SP wil dat het stadsbestuur naar mogelijkheden zoekt om de psycholancedienst uit te breiden. De psycholance, een speciale ambulance voor vervoer van verwarde personen of psychiatrische patiënten, wordt zoveel gebruikt dat deze hierdoor niet meer inzetbaar is voor spoedgevallen. SP-raadslid Nelly Duijndam: “Het succes van de psycholance mag niet ten koste gaan van de andere spoedeisende hulp elders in de stad.”

Sinds 2014 kan de politie een beroep doen op de psycholance. Deze ambulance is speciaal uitgerust op vervoer van mensen met psychiatrische problemen, met daarvoor getraind personeel. Deze dienst moet de politie bijstaan bij de omgang met verwarde personen.

Helaas blijkt de dienst het te druk te hebben met regulier vervoer van verwarde mensen. Agenten die bij noodgevallen contact opnemen met de psycholance krijgen hierdoor vaak te maken met erg lange wachttijden. Zo lang, dat agenten uiteindelijk zelf voor vervoer gaan zorgen of zelfs helemaal geen contact meer opnemen met de psychische hulpdienst. “We hebben te maken met meerdere verwarde mensen op straat. Het is belangrijk dat zij goed geholpen worden door goede hulpverleners en met het juiste vervoer," aldus Duijndam. 

U bent hier