h

Schriftelijke vragen

10 augustus 2010

Schriftelijke vragen

Alcoholverbod Eenhoornsluis

Schriftelijke vragen aan het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum van de (duo)raadsleden N. Duijndam, B. Uitdenbogaart en M. Ler (SP)

over het instellen van een alcoholverbod bij de Eenhoornsluis

Bij de Eenhoornsluis aan de Korte Prinsengracht aan de kant van Albert Heijn staan drie openbare banken, die veelvuldig gebruikt worden door omwonenden, toeristen en dak-en thuislozen. Omwonenden ontmoeten elkaar, toeristen eten en drinken er wat en ook de dak-en thuislozen ontmoeten elkaar daar als het weer het toelaat. Zoals andere mensen, nuttigen ook dak- en thuislozen alcoholische dranken. Een deel van hen, maar ook mensen met psychiatrische of psychische problemen, veroorzaakt overlast in de vorm van lawaai, rommel en wildplassen. Naar aanleiding van klachten wordt er op 13 augustus 2010 een alcoholverbod ingesteld op de Korte Prinsengracht ter hoogte van de Eenhoornsluis.

Vanaf 11 februari 2000 gold er ook al een alcoholverbod voor dit gebied. Op 1 mei 2009 werd het verbod echter weer opgeheven.

Naar aanleiding hiervan wil de SP de volgende vragen voorleggen aan het dagelijks bestuur:

1. Kan het dagelijks bestuur uitleggen waarom, als er sprake is van overlast van dak-en thuislozen, er een alcoholverbod wordt ingesteld en als er sprake is van vergelijkbare overlast bij een caf of terras niet?
2. Is het dagelijks bestuur zich ervan bewust dat een alcoholverbod niet alleen de overlastgevers treft, maar ieder ander, die gebruik maakt van de plek?
3. Worden alleen dak- en thuislozen, die met alcoholische drank gezien worden geverbaliseerd of ook toeristen en omwonenden?
4. Hoe wordt er omgegaan met mensen, die geen alcohol nuttigen, maar wel overlast veroorzaken?
5. De vier grote steden hebben zich tot taak gesteld tussen 2006 en 2010 tienduizend daklozen van straat te halen. De politie kan stapelen; dat wil zeggen dat bij een bepaald aantal boetes iemand opgepakt en vastgezet kan worden. Is dit wat bedoeld wordt met daklozen van straat halen?
6. Het instellen van alcoholverboden heeft tot gevolg dat mensen, die op straat alcohol willen nuttigen hun heil elders zoeken. Daarom wordt ook bij de Hollandse Tuin en de steiger aan de Herenmarkt een alcoholverbod ingesteld. Bent u het met ons eens dat daarmee de dak- en thuislozen, die alcohol nuttigen, verjaagd worden naar een ander stadsdeel?
7. In de Vinkenstraat ter hoogte van nummer 41 zijn onlangs bankjes weggehaald vanwege eenzelfde probleem. Bent u het met ons eens dat maatregelen als alcoholverboden en het weghalen van bankjes schadelijk zijn voor de sociale cohesie en dat hiermee de goeden onder de kwaden moeten lijden?
8. Bent u bereid eerst naar andere mogelijkheden te zoeken, (zoals bijvoorbeeld het aanbieden van dagbesteding, praten met de buurt en inzetten van hulpverleners) om de overlast tegen te gaan, voordat zulke ingrijpende maatregelen genomen worden?
9. Is er overleg geweest met het stadsdeel, de buurt en de overlastgevers en zo ja, op welke manier?
10. Het buurthuis en wijkcentrum aan de Haarlemmerdijk kunnen ook een rol spelen in de acceptatie van dak- en thuislozen. Bent u bereid hier met het buurt- en wijkcentrum over te praten?
11. Het plaatsen van een krul gaat wildplassen tegen en is tevens een service aan toeristen. Een krul past ook in het historische straatbeeld van de omgeving van de sluis. Is het dagelijks bestuur bereid een krul te plaatsen bij de Eenhoornsluis?
12. Zo nee, bent u dan bereid er bij de bedrijfsleider van Albert Heijn op aan te dringen dat mensen gebruik kunnen maken van het toilet? Met andere woorden, wilt u de medewerkers van Albert Heijn wijzen op de sociale taak die zij op deze plek kunnen vervullen?

U bent hier