Overdreven drugsaanpak
Overdreven drugsaanpak
Overdreven drugsaanpak
In Binnenlands Bestuur van 27 augustus staat een artikel over de drugsaanpak in Amsterdam. Ton Nabben, criminoloog aan de UvA, heeft een langlopend onderzoek gedaan naar drugsgebruik in het Amsterdamse uitgaansleven. De heer Nabben stelt dat de strenge aanpak van drugs op grootschalige dancefeesten overdreven is. Volgens de criminoloog is het gebruik van drugs sinds de jaren '90 afgenomen en gestabiliseerd. In het artikel staat: Volgens Nabben is er sprake van een 'ideologisch gedreven veiligheidsmissie om het drugsgebruik terug te dringen'. Dit beleid zou enkel een waterbedeffect tot resultaat hebben.
Gezien het vorenstaande heeft ondergetekende de eer, namens de fractie van de SP, op grond van artikel 45 van het Reglement van orde voor de raad van Amsterdam, de volgende schriftelijke vragen te stellen:
1. Hoe is de aanpak van drugs momenteel georganiseerd? Kunt u aangeven hoeveel politie er gemiddeld wordt ingezet? Hoeveel wekelijks in het 'normale' uitgaansleven? Hoeveel tijdens grote feesten? Hoe wordt er te werk gegaan?
2. Kunt u aangeven wat het resultaat is van deze inzet (hoeveel drugs worden er gevonden en hoeveel personen opgepakt e/o beboet)?
3. Kunt u de hierboven gevraagde gegevens in een historisch perspectief plaatsen? Dus kunt u aangeven hoe de politie inzet voor de aanpak van drugs is toe- of afgenomen? En kunt u aangeven hoe de 'buit' zich verhoudt tot het verleden?
4. De SP-fractie heeft onlangs een aantal maal vragen gesteld over de capaciteit bij de politie. Vindt u dat de inzet van politie om drugsgebruik aan te pakken gerechtvaardigd als u daarbij alle veiligheidsproblemen in de stad bij in ogenschouw neemt?
5. Wat vindt u van de stelling van Nabben dat de Amsterdamse aanpak van drugs een ideologisch gedreven veiligheidsmissie is? Kunt u uw antwoord onderbouwen?
6. Heeft de gemeente en/of de politie in beeld of er door het gevoerde beleid meer feestgangers zijn die drugs van te voren innemen (in grote hoeveelheden) om de controles te ontlopen? Zo ja, kunt u aangeven wat hiervan de gevolgen zijn? Zo nee, bent u van plan dit te onderzoeken?
7. Bent u het met de SP eens dat het beter is om er voor te zorgen dat het gebruik van drugs zo veilig mogelijk gebeurt dan het te criminaliseren? Vindt u ook dat drugsgebruik bij voorkeur plaatsvindt tijdens feesten waar voorlichters en drugstesten aanwezig zijn? En dat het niet wenselijk is om drugsgebruik te criminaliseren en daardoor te verplaatsen naar kleinere gelegenheden waar geen voorlichting en tests voor handen zijn?
Laurens Ivens