h

Groepsverbod hooligans

20 januari 2011

Groepsverbod hooligans

Groepsverbod hooligans

Afgelopen maandag maakte burgemeester Van der Laan voor het eerst gebruik van de mogelijkheden van de voetbalwet. Tien hooligans hebben een groepsverbod aangekondigd gekregen. Gisteren stond er in Het Parool een reactie van Ajax op uitspraken van de burgemeester.

De SP heeft hierover de volgende vragen aan de burgemeester:

1. Waarom is er in het geval van deze 10 hooligans gekozen voor een groepsverbod? Kunt u aangeven waarom deze maatregel verkozen is boven andere maatregelen?
2. Als wij het goed hebben begrepen hebben deze 10 zich vooral misdragen buiten het stadion en niet alleen tijdens wedstrijden maar ook tijdens andere evenementen. Waarom heeft de burgemeester gebruik gemaakt van de mogelijkheden via de voetbalwet? Was het op een andere wijze niet mogelijk om deze raddraaiers aan te pakken?
3. De top van Ajax zegt niet bedreigd te worden door hooligans. Kan de burgemeester aangeven hoe hij (en de politie) aan de informatie is gekomen dat dit wel het geval is? Is hierover geen contact opgenomen met het bestuur van Ajax (het vermeende slachtoffer)?
4. Als we de berichten van maandag en dinsdag naast elkaar leggen lijkt het er op dat er onvoldoende samenwerking is tussen politie en Ajax. Klopt dit beeld? Zo nee, kunt u aangeven of er overleg is geweest met Ajax over de toepassing van de voetbalwet en in het algemeen over de aanpak van zich misdragende supporters? Zo ja, wat gaat u doen om toch tot een gezamenlijke aanpak te komen?

Laurens Ivens

U bent hier