h

Hoofdcommissaris Welten

7 januari 2011

Hoofdcommissaris Welten

Hoofdcommissaris Welten

Tijdens 'Het gesprek met de burgemeester' op AT5 gisteren deed de burgemeester een aantal uitspraken over hoofdcommissaris Welten. De burgemeester gaf tijdens het interview aan dat de heer Welten een 'voortreffelijke' en 'fantastische' hoofdcommissaris is. Tevens liet de burgemeester weten dat hij de heer Welten heeft gevraagd om zijn geplande vertrek in november van dit jaar te heroverwegen.

De SP heeft hierover de volgende vragen aan de burgemeester:

1. Na 7 jaar de functie van voor hoofdcommissaris van Amsterdam bekleed te hebben wil de heer Welten in november vertrekken. U heeft hem gevraagd zijn vertrek te heroverwegen. Waarom hebt u dit aan de heer Welten gevraagd? Is er een reden waarom een nieuwe hoofdcommissaris op dit moment niet gewenst is?
2. Hoofdcommissarissen worden steeds benoemd voor een bepaalde periode. Op basis waarvan wordt er bepaald wat een goede periode voor een hoofdcommissaris is om in functie te zijn? En waarom zou daar van afgeweken worden?
3. De uitspraak van de heer Welten over het boerkaverbod was niet de eerste controverse die de hoofdcommissaris opriep. Vandaag staat in De Telegraaf een uitgebreid artikel waarin de conflicten die de hoofdcommissaris heeft gehad op een rijtje worden gezet. Hoe beoordeelt de burgemeester dit deel van het functioneren van de korpschef? En waarom hecht de burgemeester er zo aan om een hoofdcommissaris te hebben die dermate omstreden is?
4. Kunt u - ongeacht of er een nieuwe hoofdcommissaris komt of dat de huidige langer aanblijft - aangeven wat voor maatregelen u gaat nemen om ervoor te zorgen dat hij/zij een passend salaris zal ontvangen dat in ieder geval niet meer boven het salaris van de minister-president ligt? Kunt u dit toelichten?

Laurens Ivens

U bent hier