Moestuin TV
Moestuin TV
Moestuin TV
Schriftelijke vragen van Laurens Ivens (SP), Lex van Drooge (CDA) en Robert Flos (VVD) over subsidie voor het televisieprogramma 'Llink in Natura'.
Inleiding
Op 18 februari 2009 heeft het college van burgemeester en wethouders, middels een persbericht, bekendgemaakt het programma Llink in Natura, van de publieke omroep Llink, 104.000 euro subsidie te geven. Het betreft een 16-delige serie uitzendingen waarin een Amsterdamse moestuin op het dak van de Stopera centraal staat. Er zal worden uitgezonden vanaf het terras van de Stopera.
Op 18 februari 2009 stond op de website van De Telegraaf het bericht dat de publieke omroep Llink in grote financiëe moeilijkheden verkeert. Mogelijk moet Llink surseance van betaling aanvragen om het hoofd boven water te kunnen houden. Naast de financiëe moeilijkheden was in het bericht te lezen dat de omroep ook problemen heeft met de ledenwerving. Llink moet vr 1 april 150.000 leden hebben om zijn status in het publieke bestel te behouden. Op dit moment staat de teller op ruim 121.000.
Vragen van SP, CDA en VVD
1. Kan het college aangeven waarom het ervoor gekozen heeft om het programma 'Llink in Natura' een gemeentelijke subsidie te geven? Welke doelen worden hierbij nagestreefd?
2. Kan het college aangeven waarop het het subsidiebedrag van 6.500 euro per uitzending baseert? En wat krijgt het college precies voor dit bedrag?
3. Welke garanties heeft het college dat alle 16 uitzendingen uitgezonden worden gezien de onzekere toekomst van Llink? Indien niet elke uitzending daadwerkelijk wordt uitgezonden hoeft het college hier dan ook niet voor te betalen?
4. Is sponsoring van een televisieprogramma dat zich richt op het nut van de moestuin volgens het college in deze economisch zware tijden een zinvolle besteding van gemeenschapsgeld? Zo ja, welk signaal denkt het college met deze subsidie af te geven naar de Amsterdammer die dagelijks geconfronteerd wordt met berichten over stijgende werkloosheid en een mogelijk jarenlange duur van de ingezette recessie?
5. Zijn er ook andere mogelijkheden bekeken om de moestuinen onder aandacht van de Amsterdammers te brengen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke andere mogelijkheden zijn bekeken en waarom is hier niet voor gekozen?
6. Waarom heeft het college gekozen voor een landelijke omroep om dit te tonen terwijl het zich slechts op de Amsterdammers richt?
7. Is het college ervan op de hoogte dat ook de zenders die zich expliciet op Amsterdam richten een dergelijke subsidie goed kunnen gebruiken? Waarom heeft het college hier niet voor gekozen?
8. Kan het college aangeven welke subsidies het allemaal verstrekt aan televisieprogramma's? Waarop baseert het college deze keuze?
9. Het college geeft al 100.000 euro uit aan het project "Proeftuin Amsterdam". Is Moestuin tv ondergebracht bij "Proeftuin Amsterdam", waarbij het immers ook gaat om duurzaam eten en streekproducten, of komt dit project hier bovenop?
10. Is het college bereid het subsidiebesluit te heroverwegen?
11. Kan het college deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden?
Reactie van het college van burgemeester en wethouders
Antwoord vraag 1
'Link in Natura' werd geen gemeentelijke subsidie toegekend. Het gaat om een eenmalige bijdrage vanuit het communicatiebudget van het klimaatprogramma.
De afleveringen besteden aandacht aan tal van items die raakvlakken hebben met de natuur, duurzaamheid, milieu, klimaat etc. De serie gaat in op de mogelijkheden die stedelingen zelf hebben om bij te dragen aan duurzaamheid.
Het programma zal een bijdrage leveren aan:
- het onder de aandacht brengen van resultaten en ambities van Amsterdam op het gebied van klimaat, groen en duurzaamheid.
- de bewustwording dat bewoners en bedrijven in Amsterdam zelf maatregelen kunnen treffen die goed zijn voor het milieu en CO2-reductie.
Antwoord vraag 2
Er is geen sprake van subsidie. De bijdrage is gebaseerd op de kijkcijfers van het programma en de toezegging dat er aandacht wordt besteed aan duurzame projecten in Amsterdam. De doelgroep van dit programma is de (rand)stedeling, Op grond van kijkcijferonderzoek wordt het bereik landelijk geschat op zo'n 300.000 mensen. Het programma is informatief, amusant en kritisch met een positieve boodschap en praktische tips. Elke aflevering wordt vanaf de Stellingen van Amsterdam uitgezonden. Daarnaast worden, in volledige journalistieke vrijheid, items gemaakt over verschillende duurzame projecten die in Amsterdam spelen. Aan Amsterdamse projecten waarin gemeente, bedrijven en ook burgers een rol spelen wordt in korte en lange journalistieke items aandacht gegeven. Met AT5 is overleg gaande om de uitzendingen, indien mogelijk, ook via dit kanaal uit te zenden.
Antwoord vraag 3
De problemen bij Llink zijn voor het college aanleiding geweest om de afspraken met Llink te herzien. Dit heeft ertoe geleid dat het aantal afleveringen van Llink in Natura waaraan Amsterdam financieel bijdraagt is teruggebracht naar 6 afleveringen. Amsterdam zal per aflevering 6.500 euro betalen aan Llink en een bijdrage leveren van 11.000 euro in de locatiekosten; in totaal 50.000 euro. Met de bewindvoerder van Llink zijn bindende afspraken gemaakt dat de bijdragen van Amsterdam daadwerkelijk zullen worden aangewend om de afleveringen van Llink in Natura op de buis te brengen.
Antwoord vragen 4 en 5
Het programma richt zich o.a. op de kansen en mogelijkheden die er zijn om te werken aan klimaat en duurzaamheid. Investeren in energiebesparing, klimaat en duurzaamheid is dringend noodzakelijk. Alleen schone, groene leefbare steden zullen in de toekomst aantrekkelijk blijven voor bedrijven en bewoners. In diverse adviezen en publicaties wordt onderkend dat een gelijktijdige aanpak van klimaat- en kredietcrisis mogelijk is en kansen biedt. Daarom acht het college het noodzakelijk om blijvend te investeren in aandacht voor het klimaat en duurzaamheid.
Antwoord vraag 6
Dit programma biedt mogelijkheden om ook landelijk te laten zien dat Amsterdam voorloper is op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Dit heeft ook een motiverende uitstraling naar de eigen stad.
Antwoord vraag 7
Zie antwoord vraag 6. Daarnaast is aan AT5 voorgelegd of er mogelijkheden zijn om (delen van) de Llink programma's uit te zenden.
Antwoord vraag 8
Er is alleen bij de lokale zender AT5 sprake van een subsidierelatie. AT5 krijgt structureel subsidie uit het kabelgeld van UPC: 1,4 miljoen euro per jaar. Daar komt voor 2009 1,8 miljoen bij incidenteel. In totaal dus 3,2 miljoen euro.
Antwoord vraag 9
Zie het antwoord op vraag 1.
Antwoord vraag 10
Zie het antwoord op vraag 3.
Antwoord vraag 11
De zorgelijke situatie bij Llink maakte het noodzakelijk om de afspraken open te breken. De gesprekken hierover hebben tijd gevraagd. Het college heeft een zorgvuldige handelwijze voorop gesteld en vraagt om begrip dat de beantwoording hierdoor enige tijd heeft geduurd.