h

Nieuwe kosten Noord-Zuidlijn niet op rekening van de kinderen

25 september 2006

Nieuwe kosten Noord-Zuidlijn niet op rekening van de kinderen

De SP wil dat de nieuwe kostenexplosie van de Noord-Zuidlijn niet wordt afgewenteld op de Amsterdammers. Vandaag is bekend geworden dat er ruim 150 miljoen euro extra nodig is. "Steeds weer mag Amsterdam dokken", constateert raadslid Meta Meijer. "Opnieuw mag elke Amsterdammer 200 euro extra betalen. Maar die heeft allang genoeg betaald. Het wordt nu tijd dat de andere belanghebbenden voor de kosten opdraaien, zoals de bouwwereld, projectontwikkelaars, grote bedrijven en Schiphol."

Meta Meijer)

Vier jaar geleden beloofde wethouder Dales dat er geen cent meer bij zou komen. Vervolgens werd jaar na jaar hierop teruggekomen, met als nieuw dieptepunt een tekort van 152 miljoen. Bovendien is de opleveringsdatum met negen maanden uitgesteld tot voorjaar 2013. In de raadsvergadering van aanstaande woensdag zal de SP het College hierover ondervragen.

Het College wil de extra kosten uitsmeren over een periode van vijftig jaar, wat zeer ongebruikelijk is. Volgens Meijer wordt hiermee verhuld dat Amsterdam het geld niet heeft en worden toekomstige generaties met de schulden opgescheept. "Iedere Amsterdammer die vanaf nu geboren wordt, begint met een schuld van 200 euro. Ik kan me een betere start voorstellen. Het nieuwe motto van het College is blijkbaar 'kinderen eerst: betalen!'"

Duidelijk is dat de gemeente nog steeds niet de regie in handen heeft. Vorig jaar adviseerde de commissie Sorgdrager nog de touwtjes strak in handen te houden. Maar intussen is er nog niets veranderd; extra kosten komen op rekening van de Amsterdammers en de tijdsplanning loopt flink uit de hand. Meijer: "het College moet zich houden aan de belofte van wethouder Dales: geen cent erbij!"

U bent hier