h

Nieuws

22 juni 2017

Bouwexplosie Amsterdamse sociale- en middenhuur

Tot 2025 komen er in Amsterdam 20.000 sociale huurwoningen bij en 20.000 huizen voor mensen met een middeninkomen. Dat betekent dat de gemeente bij 80% van alle 50.000 huizen die gebouwd gaan worden regels instelt om de huizen betaalbaar te houden. SP-wethouder Laurens Ivens: “Dit is een forse breuk met het verleden want voorheen stelde de gemeente voor slechts 30% van de nieuwbouw maximale huurprijzen in. Door dat nu voor 80% van de huizen te doen kiezen wij radicaal voor het aanpakken van het falen van de markt.”

Lees verder
21 juni 2017

Weer hop-on-hop-off-bus uit landelijk Noord

Foto: SP Amsterdam

De SP wil dat het stadsdeelbestuur van Noord in actie komt om te voorkomen dat zowel de krappe buurten in Oud-Noord als de kleine dorpjes in de weilanden last krijgen van zware en vervuilende toeristenbussen. SP-fractievoorzitter in Noord Frans Rein Jurrema: “Het is mooi als toeristen door Noord komen wandelen of fietsen, maar op grote en stinkende bussen zitten wij niet te wachten. Ik wil van het stadsdeelbestuur horen wat ze hiertegen gaan doen zodat we onze buurten en dorpjes leefbaar houden.”

Lees verder
21 juni 2017

Beperk parkeerkosten voor ziekenhuispatienten (Update)

Foto: Dennis M2 / Creative Commons

(Oorspronkelijk bericht van 20 mei 2016) De SP roept het stadsbestuur op om met ziekenhuizen in gesprek te gaan over het verlagen van de parkeerkosten voor ziekenhuispatienten. SP-raadslid Remine Alberts: “Veel mensen moeten met regelmaat naar het ziekenhuis voor dagbehandelingen, en kunnen niet met de fiets of het ov komen. Tegelijkertijd kost parkeren in de ziekenhuisgarage voor deze bezoekers een rib uit hun lijf. Ik wil dat daar wat aan gedaan wordt.”

Lees verder
20 juni 2017

Kamer stemt in met SP-plan voor scherpere regels vakantieverhuur

Vandaag stemde de Tweede Kamer in met een voorstel van de SP om toeristische verhuur beter kunnen reguleren en misstanden aan te pakken. SP-Kamerlid Sandra Beckerman: “Er is niets mis mee om je kamer of huis tijdelijk te verhuren, maar vakantieverhuur loopt de spuigaten uit. Met name in Amsterdam. We moeten voorkomen dat hele straten bestaan uit huizen voor toeristen. Die kant gaat het op als we niets doen. Daarom zijn duidelijke regels nodig zodat vakantieverhuur weer leuk wordt.”

Lees verder
20 juni 2017

Stimuleer zwemmen in Zuidoost

Foto: shirley de jong

De SP en de PvdA willen dat de gemeente zich gaat inzetten voor betere zwemvaardigheden in stadsdeel Zuidoost. Zo willen de partijen dat er op scholen en bij buurtactiviteiten meer aandacht komt voor de zwemsport. Ook willen SP en PvdA dat het stadsbestuur onderzoekt hoe er meer peuterbadjes kunnen worden aangelegd zodat meer kinderen op jonge leeftijd gewend raken aan water en zwemmen. Op deze manier hopen de partijen een eind te maken aan het achterblijvend aantal zwemdiploma’s in het stadsdeel.

Lees verder
15 juni 2017

Pak zakkenvullende woningbemiddelaars aan

Foto: SP / Creative commons

De SP wil dat woningbemiddelaars worden aangepakt die de regels overtreden en zo misbruik maken woningnood. SP-raadslid Erik Flentge: “Probleem met de woningnood is niet alleen dat veel mensen in Amsterdam grote moeite hebben een huis te vinden, een probleem is ook dat er allerlei bedrijven en personen zijn die de woningnood gebruiken als verdienmodel. Huizenzoekende Amsterdammers zijn de dupe. Ik wil dat zulke wanpraktijken streng worden aangepakt.”

Lees verder
14 juni 2017

Stagiairs zijn geen gratis personeel

Foto: jordi martorell

De SP wil dat de gemeente uitzoekt hoeveel stageplekken in Amsterdam worden gebruikt als ‘verkapte werkplekken’, waarbij stagiairs als goedkoop of gratis personeel worden ingezet. Directe aanleiding is een recente stagevacature bij Pakhuis de Zwijger die kandidaten uitnodigt om zonder enige vergoeding ‘volwaardig mee te draaien in het team’, inclusief eigen verantwoordelijkheid over een groot pakket van taken, voor 32 uur per week.

Lees verder
8 juni 2017

Vermijd te strenge inkomenseisen vrije sectorhuur

Op voorstel van de SP gaat het stadsbestuur voorkomen dat nieuwe middeldure huurwoningen onbereikbaar worden door bijvoorbeeld onredelijke inkomenseisen. SP-raadslid Erik Flentge: “Veel commerciële verhuurders eisen dat je vijf keer de maandhuur verdient voor je een vrije sector huis mag huren. Het inkomen van je partner telt vaak niet eens mee. Inkomenseisen zijn op zich begrijpelijk, maar het moet wel redelijk blijven. Laten we voorkomen dat mensen met een middeninkomen van zo’n 35 tot 45 duizend euro per jaar worden buitengesloten.”

Lees verder
8 juni 2017

Amsterdam: Beperk aantal taxivergunningen

Foto: SP / Creative commons

Amsterdam gaat bij het kabinet aandringen op het instellen van een maximum voor het aantal taxivergunningen in de hoofdstad. Ook gaat het stadsbestuur in Den Haag pleiten voor gelijke regels voor alle taxichauffeurs, zodat oneerlijke concurrentie van diensten als Uber tot het verleden gaan behoren. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde in met deze aanbevelingen, afkomstig uit het SP-onderzoeksrapport De Amsterdamse taxichauffeur aan het woord, van raadslid Remine Alberts en toenmalig kamerlid Eric Smaling.

Lees verder
7 juni 2017

Mensen boven markt

Foto: SP

De gemeente moet hard ingrijpen in de doorgedraaide markt. Want als we niet uitkijken wringt het kapitalisme de stad uit. Dat was de boodschap van SP-fractievoorzitter Daniël Peters tijdens de algemene beschouwingen, het jaarlijkse ‘prinsjesdagdebat’ in de gemeenteraad over de staat van de stad.

Lees verder

Pagina's

U bent hier