h

Raad verwerpt SP-voorstel voor echte autovrije dag

2 april 2008

Raad verwerpt SP-voorstel voor echte autovrije dag

De SP heeft vandaag voorgesteld om dit jaar van de autovrije dag weer een dag zonder auto's te maken. Vorig jaar mochten auto's niet de stad in, maar kon er door auto's die al binnen de ring waren rustig gereden worden. Wethouder Herrema wil dit plan dit jaar weer uit de kast trekken en daarmee weer een autoluwe dag krijgen, die vooral tot irritaties aan de rand van de stad leidt en nauwelijks rust binnen de ring teweeg brengt.

Meta Meijer)

De SP is al jarenlang een warme voorstander van de autovrije dag. Het voorstel om een half miljoen euro uit te geven voor een autoluwe stad kon niet op onze steun rekenen, terwijl voor dat bedrag de organisatie van een echte autovrije dag ook mogelijk moet zijn. SP-raadslid Meta Meijer: "Door auto's helemaal in de binnenstad te verbieden zijn slechts een aantal verkeersborden nodig. Een stuk goedkoper dan een ingewikkelde constructie met het afsluiten van de stad en het bewaken van deze afsluitingen. Een gemiste kans dus."

De SP wil geen herhaling van de taferelen van vorig jaar en stelde voor een chte autovrije dag te houden, waarbij binnen de hele ring de auto stil zou staan. Om ervoor te zorgen dat de dag voor heel Amsterdam zou gelden, zou de autovrije dag grootstedelijk gemaakt moeten worden. Nu doet bijvoorbeeld stadsdeel Zeeburg niet mee. "Maar", zegt de wethouder, "wij zijn de baas van het hoofdnet, dus daar mag dan weer niet gereden worden".

U bent hier