h

Pak rentegratieproblemen aan met Amsterdamse Werkcentrale

10 juni 2008

Pak rentegratieproblemen aan met Amsterdamse Werkcentrale

De SP wil dat Amsterdam een eigen Werkcentrale begint om daarmee de problemen met de rentegratie aan te pakken. Bijstandgerechtigden kunnen via deze Werkcentrale voor tenminste het minimumloon gaan werken. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Op deze manier krijgen mensen werkervaring, worden nuttige klussen opgepakt en wordt er een beter inkomen verdiend. Het vergroot de kansen op de arbeidsmarkt en zal vermoedelijk leiden tot een grotere uitstroom naar regulier werk."

Maureen van der Pligt)

Vorig jaar bleek uit een rapport van de Rekenkamer dat de Vorig jaar bleek uit een rapport van de Rekenkamer dat de rentegratie in Amsterdam maar voor 3% van het aantal mensen dat aan een traject deelnam succesvol was geweest. Dit maakte duidelijk dat er echt verbeteringen noodzakelijk zijn. De SP stelt daarom een totaal andere aanpak voor: de Dienst Werk en Inkomen wordt ongevormd tot een Amsterdamse Werkcentrale. Bijstandsgerechtigden komen voor tenminste het minimumloon in dienst van deze centrale. Zo kunnen ze bij bedrijven, instellingen en in de stad werk verrichten met eventueel aanvullend daarbij het volgen van opleidings- en scholingsactiviteiten. Door het anders benutten van diverse bestaande budgetten kan dat gebeuren zonder dat dit de gemeente extra geld kost.

De SP wil dat zoveel mogelijk werkzoekenden in Amsterdam op een zinvolle manier duurzaam aan de slag kunnen. Bovendien is er allerlei werk in de stad wat nu blijft liggen. Van der Pligt: "Er is bijvoorbeeld een grote roep om mensen die in de publieke ruimte allerlei klussen op zich nemen. Op deze manier kan al dit werk opgepakt worden en krijgen werkzoekenden weer een zinvolle taak. Dit is effectiever en socialer dan projecten als die van de participatiebanen waarbij mensen met behoud van uitkering (en dus vaak ver onder het minimumloon) volwaardig werk moeten doen."

In een vandaag uitgebrachte nota stelt de SP verder voor:
- Minder en selectiever gebruik van commercile rentegratiebedrijven
- Regulier maken ID-banen (vroegere 'Melkertbanen')
- Inkopen extra banen bij het gemeentelijke rentegratiebedrijf voor mensen op de wachtlijst van de Sociale Werkvoorziening
- Beroepsgerichte scholing en opleiding
- Meer luisteren naar clinten zelf, dwz niet via de computer matchen maar na een uitgebreid gesprek met clint
- Bedrijven extra stimuleren om Amsterdamse werklozen in dienst nemen, bijvoorbeeld via Contract Compliance

Lees hier de gehele nota.

U bent hier