h

Voorjaarsnota

1 juli 2010

Voorjaarsnota

Bijdrage bij de voorjaarsnota 2010

In vier jaar tijd moeten we 10 miljoen structureel besparen. We hebben nog ruim 60 miljoen in reserve; het is goed dat de reserves bij de heroverwegingen meegenomen worden.

Voor de SP is belangrijk dat de gevolgen van de crisis niet afgewenteld mogen worden op de mensen, die de crisis niet veroorzaakt hebben. Dat wil zeggen dat tarieven en leges niet verhoogd moeten worden, zodat dat geld uitgegeven kan worden, waardoor de economie gestimuleerd wordt. Dat wil ook zeggen dat er op Welzijn alleen daar bezuinigd kan worden waar het niet de mensen treft die een steuntje in de rug nodig hebben. Dus niet door buurthuis Straat en Dijk te sluiten. Er zijn 900 huishoudens op het Westerdokseiland bij gekomen, die aangewezen zijn op Straat en Dijk. Door de crisis zullen meer mensen hulp nodig hebben en gebaat zijn bij het welzijnswerk; zullen er meer ontmoetingsplekken nodig zijn om mensen erbij te houden en eenzaamheid tegen te gaan; zullen meer jongeren en kinderen opgevangen moeten worden en zal er meer vrijwilligerswerk gecreerd en gestimuleerd moeten worden. Welzijnswerk werkt preventief en daar moet in genvesteerd worden.

Er is al zoveel bezuinigd op ouderen en jongerencentra. Veel laagdrempelige voorzieningen zijn wegbezuinigd (laagdrempelige inloop) of worden vercommercialiseerd (cursussen). De wijkcentra, die bij uitstek werken aan burgerparticipatie moeten voor iedere cent knokken.

Eenzaamheid ligt op de loer, niet alleen voor de ouderen. Diverse rapporten tonen aan dat het om allerlei groepen kan gaan en je ziet het ook gewoon om je heen. Om te voorkomen dat mensen aan de zijlijn staan of eenzaam thuis zitten, moeten we alles op alles zetten om iedereen mee te laten doen. Door de steeds verdergaande marktwerking binnen de zorg komt ook in verzorgingshuizen eenzaamheid voor. In de bestrijding ervan willen we direct investeren. We komen daarvoor straks met een voorstel.

Het centrum moet niet alleen bruisen voor de cratievelingen, toeristen en de happy few, maar ook voor mensen met wat minder geld of die te maken krijgen met de gevolgen van de crisis. Er heerst armoede in het centrum, de voedselbanken zijn nog steeds hard nodig. Kinderen groeien in armoede op en komen zonder eten naar school. Er zijn nog teveel mensen die de weg naar de kwijtscheldingen niet weten te vinden. Automatische koppeling van bestanden kan dit verminderen.

Door de crisis zullen meer mensen in de schulden raken. Hiervoor is meer inzet nodig van schuldhulpverlening.
In de openbare ruimte moeten meer ontmoetingsplekken komen om rustpunten te creren voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn en om elkaar te ontmoeten: buurtbewoners, toeristen, werknemers en (creatieve) ondernemers. Dat maakt het centrum zo bijzonder en het gaat eenzaamheid tegen. We hebben met de koninklijke horeca Amsterdam gesproken en die gaan inzetten op de sociale taak van de horeca-ondernemers. Niet alleen het tegen gaan van overlast, maar ook het gratis gebruik maken van het toilet en even zonder consumptie op het terras zitten behoren naar ons idee tot die sociale taken.

Waar we wl op willen bezuinigen:
Welzijn
We willen dat er een salarisplafond ingesteld wordt voor gesubsidieerde welzijnsinstellingen; geen exorbitant hoge salarissen van bestuurders en zeker geen salarissen boven de Balkenendenorm, ook niet voor interims en andere externen. Ook moeten we binnen welzijn kijken naar overbodige projecten en projecten die beter op elkaar afgestemd kunnen worden.
Dat bezuinigingen ook kansen bieden blijkt uit het al dan niet voortzetten van de bibliotheek in de Czaar Peterstraat. Er liggen er weer mogelijkheden voor de Pintobieb en een bieb in de zuidelijke Jordaan behoort weer tot de mogelijkheden. Drie wat kleinere bibliotheken: Pinto, Czaar Peter en Zuidelijke Jordaan, met daarnaast in buurthuizen en wijkcentra een portal met leesfunctie. (is geen bezuiniging, maar je krijgt er veel meer voor terug).

Openbare ruimte
Waarom in tijden van crisis wel bezuinigen op mensen, maar niet op stenen? Waarom mag later in de tijd niet zichtbaar zijn dat er ooit een crisis was? De versimpeling van de plannen voor het Leidseplein, die we gisteren hoorde, juichen we toe. Hulde daarvoor. Nu de Rode Loper nog en het HIOR.
Ondanks de crisis blijven we sparen voor de Rode Loper, het Leidseplein en parkeergarages. Dat geld moeten we nu uitgeven aan zaken die nu nijpend zijn. In goede tijden kan er weer gespaard worden.
Tijdens de onderhandelingen is er veel gepraat over buurtbudgetten. Dit zien we komend jaar graag eventueel als proef uitgewerkt.

Economie
Schaf de subsidie voor straatmanagers af. Ze zijn er voor de ondernemers en die moeten het bekostigen.
Kleinschalige en creatieve bedrijvigheid moet gestimuleerd worden. De nadruk moet niet op toerisme liggen omdat het meer dan andere sectoren conjunctuur gevoelig is. Niet meer hotels erbij, maar bestaande hotels ombouwen tot woningen b.v. voor studenten.

Bestuur
We hebben nog geen analyse gekregen van de externen. Zolang we daar geen zicht op krijgen blijven we ervoor pleiten niet meer dan 10 % van de personeelskosten te besteden aan externen. Dit geeft een besparing van 4 miljoen. Bij gedwongen ontslagen moet daar extra kritisch naar gekeken worden. Op de vraag of externen binnen de organisatie boven de Balkenende norm zitten, hebben we nog geen antwoord gehad.
De Deelraad kan ook bezuinigen door verlaging van het fractiebudget en de fractievergoedingen, daar is al een voorstel voor (100.000 euro).
We missen voorstellen bij het Dagelijks Bestuur. Misschien kan er gekeken naar n secretariaat voor drie portefeuillehouders in plaats van voor elk n.
De wachtgelden staan voor 300.000 euro in de begroting van 2010. Het zou de huidige portefeuillehouders sieren als zij nu aangeven er alleen gebruik van te maken als ze geen andere werkzaamheden of inkomen (na 65 jaar) kunnen verwerven. En dat zij in ieder geval van wachtgeld afzien bij voortijdig vrijwillig ontslag of vervanging van enkele maanden. Wie weet worden hiermee de ex-bestuurders van centrum overgehaald af te zien van deze regeling (vgl Cohen).
Op feestjes van het stadsdeel kan ook bezuinigd worden. In moeilijke tijden mag er best wel wat gevierd worden, maar het kan veel soberder. Hiermee geef je ook het goede signaal af aan de bewoners.

U bent hier